Kurczak w sosie kurkowym ze szpinakiem
Kawałki kurczaka w kremowym sosie z kurkami i koperkiem
Kurczak w sosie kurkowym ze szpinakiem to pyszne danie, które łączy w sobie delikatność kurczaka ze smakiem sosu kurkowego oraz świeżością szpinaku. To danie zachwyca nie tylko smakiem, ale również estetycznym wyglądem, dzięki kontrastowi kolorów i różnorodności składników. Można podać je z makaronem, czy ziemniakami – wybór zależy od osobistych preferencji.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 6
- 200 g kurek
- 300 g piersi z kurczaka
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 garści szpinaku
- 100 ml śmietanki do zup i sosów
- koperek, posiekany
PRZEPIS
- Przygotuj kurki: umyj i osusz.
- Przygotuj kurczaka: pokrój na kawałki wielkości polędwiczek, przypraw solą, pieprzem, kurkumą, słodką papryką i obtocz w mące.
- Na głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmażaj kurczaka z obu stron, aż się zarumieni – zdejmij z patelni na talerz.
- Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą łyżkę oliwy i masła i podsmażaj cebulkę przez około 4 minuty.
- Dodaj kurki i podsmażaj kolejne 4 minuty.
- Włóż na patelnię kurczaka, szpinak i wymieszaj.
- Wlej śmietankę i zagotuj.
- Całość posyp koperkiem.
PROPOZYCJA PODANIA
makaron / ziemniaki / kopytka