cebula,  grzyby,  jednogarnkowe,  kurczak,  kurki,  mięso,  sosy,  szpinak

Kurczak w sosie kurkowym ze szpinakiem

Kawałki kurczaka w kremowym sosie z kurkami i koperkiem

Kurczak w sosie kurkowym ze szpinakiem to pyszne danie, które łączy w sobie delikatność kurczaka ze smakiem sosu kurkowego oraz świeżością szpinaku. To danie zachwyca nie tylko smakiem, ale również estetycznym wyglądem, dzięki kontrastowi kolorów i różnorodności składników. Można podać je z makaronem, czy ziemniakami – wybór zależy od osobistych preferencji.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 6

  • 200 g kurek
  • 300 g piersi z kurczaka
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 garści szpinaku
  • 100 ml śmietanki do zup i sosów
  • koperek, posiekany

PRZEPIS

  • Przygotuj kurki: umyj i osusz.
  • Przygotuj kurczaka: pokrój na kawałki wielkości polędwiczek, przypraw solą, pieprzem, kurkumą, słodką papryką i obtocz w mące.
  • Na głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmażaj kurczaka z obu stron, aż się zarumieni – zdejmij z patelni na talerz.
  • Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą łyżkę oliwy i masła i podsmażaj cebulkę przez około 4 minuty.
  • Dodaj kurki i podsmażaj kolejne 4 minuty.
  • Włóż na patelnię kurczaka, szpinak i wymieszaj.
  • Wlej śmietankę i zagotuj.
  • Całość posyp koperkiem.

PROPOZYCJA PODANIA

makaron / ziemniaki / kopytka

Kurczak w sosie kurkowym ze szpinakiem