Kurczak w sosie musztardowym
Filety z kurczaka w sosie z musztardy dijon.
Kurczak w sosie musztardowym to aromatyczne danie, które zachwyca harmonią smaków. Sos musztardowy, przygotowany na bazie musztardy Dijon, śmietanki i czosnku idealnie komponuje się z soczystymi kawałkami kurczaka, tworząc połączenie, które przypadnie do gustu miłośnikom kontrastowych smaków. To szybkie danie, które można przygotować w domu w prosty sposób.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 4 filety z kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 300 ml bulionu drobiowego
- 400 ml śmietanki do zup i sosów
- 4 łyżki musztardy dijon
- pietruszka, posiekana
PRZEPIS
- Przygotuj kurczaka: pokrój na kawałki wielkości polędwiczki, dopraw solą i pieprzem.
- Rozgrzej na patelni masło z oliwą i podsmaż kurczaka na złocisty kolor z obu stron – odłóż na talerz.
- Następnie dodaj czosnek i chwilę podsmażaj.
- Wlej bulion, musztardę i śmietankę – dokładnie, energicznie wymieszaj na jednolity sos i zagotuj.
- Dodaj kurczaka na patelnię i duś 10 minut pod przykryciem.
- Posyp pietruszką.