Kurczak w sosie musztardowym
Soczyste filety z kurczaka w sosie musztardowym.
Kurczak w sosie musztardowym to wyjątkowo aromatyczne danie, które zachwyca intensywnym smakiem sosu i delikatnością mięsa. To szybkie i proste danie, które zadowoli podniebienia zarówno miłośników tradycyjnych smaków, jak i tych poszukujących nowych doznań kulinarnych. Podawane z ulubionymi dodatkami, takimi jak ryż, kasza czy ziemniaki, stanowi pełnowartościowy posiłek, który zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 200 ml bulionu
- 200 ml śmietanki do zup i sosów
- 2 łyżki musztardy
- koperek do posypania
PRZEPIS
- Przygotuj kurczaka: pokrój filety na kawałki wielkości polędwiczki, delikatnie rozbij i przypraw solą, słodką papryką, ziołami prowansalskimi, a następnie obtocz w mące.
- Rozpuść na głębokiej patelni oliwę z masłem i podsmażaj kurczaka na złocisty kolor z obu stron – odstaw na bok.
- Następnie zeszklij cebulę na patelni.
- Wlej bulion i zagotuj.
- Dodaj śmietankę, musztardę i wymieszaj.
- Na koniec dodaj filety z kurczaka i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
- Posyp koperkiem