czosnek,  grzyby,  jednogarnkowe,  kurczak,  mięso,  pieczarki,  sosy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Soczyste kawałki kurczaka w kremowym sosie.

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami to smakowite danie, które zachwyca swoim aromatem i kremowym smakiem. Soczyste kawałki kurczaka duszone są w delikatnym sosie śmietanowym, który dodaje potrawie wyjątkowego charakteru. Dodatek podsmażonych pieczarek nadaje daniu niezwykłego smaku. To szybki i prosty przepis, który można podać z ulubionym dodatkiem, na przykład makaronem czy ziemniakami. Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami to danie, które przypadnie do gustu miłośnikom klasycznych smaków.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 4 filety z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • mąka pszenna
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 cebule, drobno pokrojone
  • 400 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 200 ml śmietanki do zup i sosów
  • 250 ml wody
  • pietruszka, drobno pokrojona

PRZEPIS

  • Przygotuj kurczaka: pokrój na kawałki wielkości polędwiczek, przypraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, tymiankiem i obtocz w mące.
  • Rozgrzej na patelni po 2 łyżki masła i oliwy i podsmażaj kurczaka na złocisty kolor z obu stron – odłóż na talerz.
  • Następnie ponownie rozgrzej na patelni po 2 łyżki masła i oliwy i podsmażaj pokrojoną cebulę i pieczarki.
  • Dodaj czosnek i podsmażaj 1 minutę.
  • Dolej śmietankę i wodę – wymieszaj.
  • Do sosu dodaj podsmażonego kurczaka i duś pod przykryciem przez około 20 minut.
  • Posyp pietruszką.
Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami