Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami
Soczyste kawałki kurczaka w kremowym sosie.
Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami to smakowite danie, które zachwyca swoim aromatem i kremowym smakiem. Soczyste kawałki kurczaka duszone są w delikatnym sosie śmietanowym, który dodaje potrawie wyjątkowego charakteru. Dodatek podsmażonych pieczarek nadaje daniu niezwykłego smaku. To szybki i prosty przepis, który można podać z ulubionym dodatkiem, na przykład makaronem czy ziemniakami. Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami to danie, które przypadnie do gustu miłośnikom klasycznych smaków.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 4 filety z kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- mąka pszenna
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- 2 cebule, drobno pokrojone
- 400 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 200 ml śmietanki do zup i sosów
- 250 ml wody
- pietruszka, drobno pokrojona
PRZEPIS
- Przygotuj kurczaka: pokrój na kawałki wielkości polędwiczek, przypraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, tymiankiem i obtocz w mące.
- Rozgrzej na patelni po 2 łyżki masła i oliwy i podsmażaj kurczaka na złocisty kolor z obu stron – odłóż na talerz.
- Następnie ponownie rozgrzej na patelni po 2 łyżki masła i oliwy i podsmażaj pokrojoną cebulę i pieczarki.
- Dodaj czosnek i podsmażaj 1 minutę.
- Dolej śmietankę i wodę – wymieszaj.
- Do sosu dodaj podsmażonego kurczaka i duś pod przykryciem przez około 20 minut.
- Posyp pietruszką.