curry,  kurczak,  pomidorki koktajlowe,  sosy

Kurczak w sosie tikka masala.

Pomysł na szybki i aromatyczny obiad z mnóstwem przypraw i smaków.

Kurczak w sosie tikka masala to popularne danie kuchni indyjskiej, które zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Soczyste kawałki kurczaka wraz z pomidorkami koktajlowymi po podsmażeniu – gotujemy w sosie tikka masala. Sos nadaje mięsu intensywny smak i złocistą barwę. Podawany jest z ryżem basmati lub indyjskim chlebkiem naan. To danie jest uwielbiane przez wielu miłośników kuchni orientalnej, ceniących aromatyczne dania.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 500 g piersi z kurczaka, pokrojonych na paseczki
  • 150 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sos Patak’s Tikka masala
  • ryż

PRZEPIS

  • Pokrój piersi z kurczaka na paseczki i przekrój pomidorki koktajlowe na pół.
  • Rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek na patelni i podsmaż wszystko razem przez około 5 minut.
  • Następnie dodaj gotowy sos Tikka masala i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
  • Podawaj z ryżem lub chlebkiem naan.
Kurczak w sosie tikka masala.