Kurczak w sosie toskańskim z oliwkami
Świetne połączenie smaku delikatnej piersi z kurczaka we włoskich przyprawach ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i zielonymi oliwkami.
Kurczak w sosie toskańskim to danie pełne intensywnych smaków i aromatów. Soczyste kawałki kurczaka delikatnie podsmażone na oliwie z oliwek łączą się z głębokim smakiem suszonych pomidorów i oliwek, nadając potrawie niepowtarzalny charakter. Dodatek szpinaku wzbogaca kompozycję smakową, tworząc połączenie, które zaskakuje i zachwyca podniebienie. To idealna propozycja dla miłośników kuchni włoskiej.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
Kurczak
- 4 piersi kurczaka
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos
- 6 ząbków czosnku, obranych
- 1/4 szklanki suszonych pomidorów, posiekanych
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 słoiczek zielonych oliwek
- 100ml bulionu
- 150 ml śmietanki do zup i sosów
PRZEPIS
- Dopraw kurczaka przyprawą włoską, solą i mielonym pieprzem.
- Podgrzej olej na dużej patelni.
- Włóż filety i smaż na złoty kolor po około 5 minut z każdej strony.
- Zdejmij z patelni i odstaw na bok.
- Na tę samą patelnię dodaj czosnek w całości i smaż przez chwilę.
- Dodaj pokrojone pomidory, oliwki i szpinak. Wlej bulion i dobrze wymieszaj.
- Zmniejsz ogień i gotuj cały czas mieszając, aż szpinak zwiędnie.
- Dodaj śmietankę i gotuj jeszcze przez około 3 minuty.
- Dodaj na patelnię kawałki kurczaka i podgrzej.