baner,  czosnek,  jednogarnkowe,  kurczak,  mięso,  oliwki,  sosy,  suszone pomidory,  szpinak

Kurczak w sosie toskańskim z oliwkami

Świetne połączenie smaku delikatnej piersi z kurczaka we włoskich przyprawach ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i zielonymi oliwkami.

Kurczak w sosie toskańskim to danie pełne intensywnych smaków i aromatów. Soczyste kawałki kurczaka delikatnie podsmażone na oliwie z oliwek łączą się z głębokim smakiem suszonych pomidorów i oliwek, nadając potrawie niepowtarzalny charakter. Dodatek szpinaku wzbogaca kompozycję smakową, tworząc połączenie, które zaskakuje i zachwyca podniebienie. To idealna propozycja dla miłośników kuchni włoskiej.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

Kurczak

  • 4 piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos

  • 6 ząbków czosnku, obranych
  • 1/4 szklanki suszonych pomidorów, posiekanych
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 słoiczek zielonych oliwek
  • 100ml bulionu
  • 150 ml śmietanki do zup i sosów

PRZEPIS

  • Dopraw kurczaka przyprawą włoską, solą i mielonym pieprzem.
  • Podgrzej olej na dużej patelni.
  • Włóż filety i smaż na złoty kolor po około 5 minut z każdej strony.
  • Zdejmij z patelni i odstaw na bok.
  • Na tę samą patelnię dodaj czosnek w całości i smaż przez chwilę.
  • Dodaj pokrojone pomidory, oliwki i szpinak. Wlej bulion i dobrze wymieszaj.
  • Zmniejsz ogień i gotuj cały czas mieszając, aż szpinak zwiędnie.
  • Dodaj śmietankę i gotuj jeszcze przez około 3 minuty.
  • Dodaj na patelnię kawałki kurczaka i podgrzej.
Kurczak w sosie toskańskim z oliwkami