Kurczak w sosie z cukinią i marchewką
Filety kurczaka w kremowym sosie.
Kurczak w sosie z cukinią i marchewką to danie, które zachwyca smakiem i zdrowym składem. Soczyste kawałki kurczaka duszone są w aromatycznym sosie z dodatkiem pokrojonej na długie wstążki cukinii i marchewki. Warzywa dodają potrawie intensywnego koloru i smaku, tworząc doskonałe połączenie z delikatnym mięsem kurczaka. To szybki, prosty i pełen smaku przepis, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 2 filety z kurczaka
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- mąka pszenna
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 2 łyżeczki kurkumy
- 200 ml bulionu
- 100ml śmietanki do zup i sosów
- koperek do posypania
PRZEPIS
- Przygotuj kurczaka: pokrój filety na kawałki wielkości polędwiczki, przypraw solą, pieprzem i obtocz w mące.
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej z masłem i podsmażaj kurczaka na złocisty kolor – odłóż na talerz.
- Przygotuj warzywa: cebulę drobno pokrój, cukinię i marchew pokrój za pomocą obieraczki – robiąc długie paski.
- Na patelnię dodaj cebulę, czosnek i zeszklij.
- Następnie dodaj cukinię, marchew, kurkumę i podsmażaj 4 minuty.
- Całość zalej bulionem i zagotuj.
- Włóż na patelnię kurczaka i duś pod przykryciem przez 20 minut (w połowie czasu obróć filety z kurczaka).
- Na koniec dolej śmietankę i wymieszaj.
- Posyp koperkiem.