cukinia,  czosnek,  jednogarnkowe,  kurczak,  marchewka,  mięso,  sosy,  warzywa

Kurczak w sosie z cukinią i marchewką

Filety kurczaka w kremowym sosie.

Kurczak w sosie z cukinią i marchewką to danie, które zachwyca smakiem i zdrowym składem. Soczyste kawałki kurczaka duszone są w aromatycznym sosie z dodatkiem pokrojonej na długie wstążki cukinii i marchewki. Warzywa dodają potrawie intensywnego koloru i smaku, tworząc doskonałe połączenie z delikatnym mięsem kurczaka. To szybki, prosty i pełen smaku przepis, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 2 filety z kurczaka
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • mąka pszenna
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 200 ml bulionu
  • 100ml śmietanki do zup i sosów
  • koperek do posypania

PRZEPIS

  • Przygotuj kurczaka: pokrój filety na kawałki wielkości polędwiczki, przypraw solą, pieprzem i obtocz w mące.
  • Na głębokiej patelni rozgrzej olej z masłem i podsmażaj kurczaka na złocisty kolor – odłóż na talerz.
  • Przygotuj warzywa: cebulę drobno pokrój, cukinię i marchew pokrój za pomocą obieraczki – robiąc długie paski.
  • Na patelnię dodaj cebulę, czosnek i zeszklij.
  • Następnie dodaj cukinię, marchew, kurkumę i podsmażaj 4 minuty.
  • Całość zalej bulionem i zagotuj.
  • Włóż na patelnię kurczaka i duś pod przykryciem przez 20 minut (w połowie czasu obróć filety z kurczaka).
  • Na koniec dolej śmietankę i wymieszaj.
  • Posyp koperkiem.
Kurczak w sosie z cukinią i marchewką