Kurczak w sosie ze szparagami
Filety z kurczaka w aromatycznym sosie z kawałkami szparagów.
Kurczak w sosie ze szparagami to danie, które łączy w sobie soczyste kawałki kurczaka z chrupiącymi szparagami w aromatycznym sosie. Mięso kurczaka podawane jest ze szparagami w sosie, przygotowanym na bazie bulionu z dodatkiem śmietanki i aromatycznej kurkumy. To danie, które doskonale komponuje się z ulubionym dodatkiem, jak np. ziemniaki, ryż czy makaron, tworząc pełnowartościowy posiłek. Kurczak w sosie ze szparagami to propozycja dla miłośników klasycznych, ale smakowitych dań.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 3 filety z kurczaka, pokrojone
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oliwy
- 200 ml bulionu
- 16 szparagów, pokrojonych
- 1 łyżka masła
- 125 ml śmietanki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki koperku, pokrojonego
PRZEPIS
- Przygotuj szparagi: umyj, odłam twarde końce, pokrój łodyżki na małe kawałki, a główki zostaw w całości.
- Przygotuj kurczaka: pokrój na kawałki wielkości polędwiczki, dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące.
- Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż kurczaka na złocisty kolor z obu stron – odłóż na talerz.
- Wlej na patelnię bulion i zagotuj.
- Następnie dodaj pokrojone szparagi i gotuj przez 2 minuty.
- Dodaj kurczaka, masło i ponownie zagotuj.
- Wlej śmietankę, wsyp kurkumę, koperek, wymieszaj i zagotuj.