jednogarnkowe,  kasze,  kurczak,  mięso,  ryż,  sosy,  szparagi

Kurczak w sosie ze szparagami

Filety z kurczaka w aromatycznym sosie z kawałkami szparagów.

Kurczak w sosie ze szparagami to danie, które łączy w sobie soczyste kawałki kurczaka z chrupiącymi szparagami w aromatycznym sosie. Mięso kurczaka podawane jest ze szparagami w sosie, przygotowanym na bazie bulionu z dodatkiem śmietanki i aromatycznej kurkumy. To danie, które doskonale komponuje się z ulubionym dodatkiem, jak np. ziemniaki, ryż czy makaron, tworząc pełnowartościowy posiłek. Kurczak w sosie ze szparagami to propozycja dla miłośników klasycznych, ale smakowitych dań.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 3 filety z kurczaka, pokrojone
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml bulionu
  • 16 szparagów, pokrojonych
  • 1 łyżka masła
  • 125 ml śmietanki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki koperku, pokrojonego

PRZEPIS

  • Przygotuj szparagi: umyj, odłam twarde końce, pokrój łodyżki na małe kawałki, a główki zostaw w całości.
  • Przygotuj kurczaka: pokrój na kawałki wielkości polędwiczki, dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące.
  • Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż kurczaka na złocisty kolor z obu stron – odłóż na talerz.
  • Wlej na patelnię bulion i zagotuj.
  • Następnie dodaj pokrojone szparagi i gotuj przez 2 minuty.
  • Dodaj kurczaka, masło i ponownie zagotuj.
  • Wlej śmietankę, wsyp kurkumę, koperek, wymieszaj i zagotuj.
Kurczak w sosie ze szparagami