Kurczak w sosie ze szparagami i suszonymi pomidorami
Filety z kurczaka ze szparagami, suszonymi pomidorami i z boczkiem.
Kurczak w sosie ze szparagami, suszonymi pomidorami i boczkiem to smakowite danie, które harmonijnie łączy ze sobą różnorodne składniki. Soczyste kawałki kurczaka duszone w aromatycznym sosie, wzbogacone o chrupiące szparagi, intensywny smak suszonych pomidorów oraz wyrazisty smak boczku tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia. To danie, które świetnie komponuje się z ulubionym dodatkiem, takim jak makaron, ryż, czy kasza, tworząc pełnowartościowy i apetyczny posiłek. Kurczak w sosie ze szparagami, suszonymi pomidorami i boczkiem to propozycja dla miłośników kuchni pełnej smaków i aromatów.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 3 filety z kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki oliwy
- 150 g boczku, drobno pokrojonego
- 2 łyżki masła
- 300 ml bulionu
- 250 ml śmietanki do zup i sosów
- 12 kawałków suszonych pomidorów, pokrojonych
- 500 g szparagów
- 2 łyżki pietruszki, posiekanej
PRZEPIS
- Przygotuj boczek: podsmaż na patelni i odłóż na bok.
- Na tej samej patelni roztop masło i oliwę.
- Następnie dodaj kurczaka (pokrojonego) i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem, ostrą papryką, kurkumą i wymieszaj.
- Podsmażaj na złocisty kolor.
- Wlej bulion i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
- Dodaj śmietankę, wymieszaj i zagotuj.
- Dodaj suszone pomidory, szparagi (przed dodaniem odłam twarde końce) i gotuj przez 10 minut.
- Na koniec posyp boczkiem i pietruszką.