boczek,  jednogarnkowe,  kurczak,  mięso,  sosy,  suszone pomidory,  szparagi

Kurczak w sosie ze szparagami i suszonymi pomidorami

Filety z kurczaka ze szparagami, suszonymi pomidorami i z boczkiem.

Kurczak w sosie ze szparagami, suszonymi pomidorami i boczkiem to smakowite danie, które harmonijnie łączy ze sobą różnorodne składniki. Soczyste kawałki kurczaka duszone w aromatycznym sosie, wzbogacone o chrupiące szparagi, intensywny smak suszonych pomidorów oraz wyrazisty smak boczku tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia. To danie, które świetnie komponuje się z ulubionym dodatkiem, takim jak makaron, ryż, czy kasza, tworząc pełnowartościowy i apetyczny posiłek. Kurczak w sosie ze szparagami, suszonymi pomidorami i boczkiem to propozycja dla miłośników kuchni pełnej smaków i aromatów.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 3 filety z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 g boczku, drobno pokrojonego
  • 2 łyżki masła
  • 300 ml bulionu
  • 250 ml śmietanki do zup i sosów
  • 12 kawałków suszonych pomidorów, pokrojonych
  • 500 g szparagów
  • 2 łyżki pietruszki, posiekanej

PRZEPIS

  • Przygotuj boczek: podsmaż na patelni i odłóż na bok.
  • Na tej samej patelni roztop masło i oliwę.
  • Następnie dodaj kurczaka (pokrojonego) i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem, ostrą papryką, kurkumą i wymieszaj.
  • Podsmażaj na złocisty kolor.
  • Wlej bulion i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
  • Dodaj śmietankę, wymieszaj i zagotuj.
  • Dodaj suszone pomidory, szparagi (przed dodaniem odłam twarde końce) i gotuj przez 10 minut.
  • Na koniec posyp boczkiem i pietruszką.
Kurczak w sosie ze szparagami i suszonymi pomidorami