Kurczak z batatami i pieczarkami
Filety kurczaka w sosie z batatami i pieczarkami
Kurczak z batatami i pieczarkami to smaczne danie, które łączy w sobie mięso kurczaka z kremowym batatem i aromatycznymi pieczarkami. Jest to połączenie smaków, które zadowoli wasze podniebienie i wprowadzi różnorodność do codziennej kuchni. Ta potrawa jednogarnkowa to doskonały pomysł na szybki i prosty obiad.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 400 g filetów z kurczaka
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki mąki
- 400 g batatów, pokrojonych w kostkę
- 400 g pieczarek, przekrojonych na 4 części
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 łyżki masła
- 600 ml bulionu
- 125 ml śmietanki do zup i sosów
- pietruszka, posiekana
PRZEPIS
- Przygotuj kurczaka: Pokrój filety na kawałki wielkości polędwiczki, przekrój na pół, delikatnie rozbij, przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i wymieszaj z 1 łyżką oliwy, a następnie obtocz w mące.
- Przygotuj warzywa: obierz i pokrój w kostkę bataty, pieczarki przekrój na cztery części, a cebulkę drobno pokrój.
- Rozgrzej na głębokiej patelni masło i podsmażaj kurczaka z obu stron, aż się zarumieni – odłóż na talerz.
- Wlej 1 pozostałą łyżkę oliwy na patelnię i podsmażaj pieczarki z cebulą przez około 5 minut.
- Następnie dodaj bataty i podsmażaj przez 10 minut.
- Dodaj kurczaka, wlej bulion i gotuj przez około 10 minut pod przykryciem.
- Wlej śmietankę, wymieszaj i gotuj przez 2 minuty, aż sos zgęstnieje.
- Posyp pietruszką.