bataty,  cebula,  jednogarnkowe,  kurczak,  mięso,  pieczarki,  sosy,  warzywa

Kurczak z batatami i pieczarkami

Filety kurczaka w sosie z batatami i pieczarkami

Kurczak z batatami i pieczarkami to smaczne danie, które łączy w sobie mięso kurczaka z kremowym batatem i aromatycznymi pieczarkami. Jest to połączenie smaków, które zadowoli wasze podniebienie i wprowadzi różnorodność do codziennej kuchni. Ta potrawa jednogarnkowa to doskonały pomysł na szybki i prosty obiad.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 400 g filetów z kurczaka
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki mąki
  • 400 g batatów, pokrojonych w kostkę
  • 400 g pieczarek, przekrojonych na 4 części
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 łyżki masła
  • 600 ml bulionu
  • 125 ml śmietanki do zup i sosów
  • pietruszka, posiekana

PRZEPIS

  • Przygotuj kurczaka: Pokrój filety na kawałki wielkości polędwiczki, przekrój na pół, delikatnie rozbij, przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i wymieszaj z 1 łyżką oliwy, a następnie obtocz w mące.
  • Przygotuj warzywa: obierz i pokrój w kostkę bataty, pieczarki przekrój na cztery części, a cebulkę drobno pokrój.
  • Rozgrzej na głębokiej patelni masło i podsmażaj kurczaka z obu stron, aż się zarumieni – odłóż na talerz.
  • Wlej 1 pozostałą łyżkę oliwy na patelnię i podsmażaj pieczarki z cebulą przez około 5 minut.
  • Następnie dodaj bataty i podsmażaj przez 10 minut.
  • Dodaj kurczaka, wlej bulion i gotuj przez około 10 minut pod przykryciem.
  • Wlej śmietankę, wymieszaj i gotuj przez 2 minuty, aż sos zgęstnieje.
  • Posyp pietruszką.
Kurczak z batatami i pieczarkami