brokuły,  czosnek,  grzyby,  kurczak,  makarony,  pieczarki,  sosy

Kurczak z brokułami i pieczarkami

Kurczak w kremowym sosie śmietanowym z brokułami i pieczarkami – najlepiej smakuje z makaronem papardelle i posypany parmezanem.

Kurczak z brokułami i pieczarkami to wyjątkowe danie. Mięso z kurczaka jest delikatne i aromatyczne, stanowiąc doskonałą bazę dla zróżnicowanego smaku, który wprowadzają brokuły i pieczarki. Dodatek warzyw nadaje potrawie chrupkości i intensywności smaku. To szybkie i smaczne danie, które można podać z różnymi dodatkami, takimi jak makaron, ryż czy ziemniaki, tworząc zrównoważony posiłek.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 1 brokuł, pokrojony na mniejsze różyczki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • 1 łyżka masła
  • 250 g pieczarek, przekrojonych na cztery
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone na paseczki
  • sól i pieprz do smaku
  • 500 ml śmietanki do zup i sosów
  • parmezan do posypania

PRZEPIS

  • Ugotuj brokuły al dente w osolonej wodzie przez około 3-4 minuty.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek i smaż przez 3-4 minuty.
  • Dodaj masło, pokrojone pieczarki i smaż kolejne kilka minut.
  • W międzyczasie dopraw pokrojonego kurczaka solą i pieprzem i dodaj go na patelnię – smaż przez około 5 minut.
  • Dodaj śmietankę i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  • Na koniec dodaj na patelnie ugotowane brokuły i posyp parmezanem.
Kurczak z brokułami i pieczarkami