Kurczak z brokułami i pieczarkami
Kurczak w kremowym sosie śmietanowym z brokułami i pieczarkami – najlepiej smakuje z makaronem papardelle i posypany parmezanem.
Kurczak z brokułami i pieczarkami to wyjątkowe danie. Mięso z kurczaka jest delikatne i aromatyczne, stanowiąc doskonałą bazę dla zróżnicowanego smaku, który wprowadzają brokuły i pieczarki. Dodatek warzyw nadaje potrawie chrupkości i intensywności smaku. To szybkie i smaczne danie, które można podać z różnymi dodatkami, takimi jak makaron, ryż czy ziemniaki, tworząc zrównoważony posiłek.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 1 brokuł, pokrojony na mniejsze różyczki
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
- 1 łyżka masła
- 250 g pieczarek, przekrojonych na cztery
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone na paseczki
- sól i pieprz do smaku
- 500 ml śmietanki do zup i sosów
- parmezan do posypania
PRZEPIS
- Ugotuj brokuły al dente w osolonej wodzie przez około 3-4 minuty.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek i smaż przez 3-4 minuty.
- Dodaj masło, pokrojone pieczarki i smaż kolejne kilka minut.
- W międzyczasie dopraw pokrojonego kurczaka solą i pieprzem i dodaj go na patelnię – smaż przez około 5 minut.
- Dodaj śmietankę i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Na koniec dodaj na patelnie ugotowane brokuły i posyp parmezanem.