Kurczak z makaronem i szpinakiem
Niezwykle aromatyczny przepis na danie makaronowe z włoskimi ziołami i parmezanem.
Kurczak z makaronem, szpinakiem i suszonymi pomidorami to danie, które łączy w sobie soczyste kawałki kurczaka z aromatycznym makaronem, świeżym szpinakiem i intensywnym smakiem suszonych pomidorów. Pierś z kurczaka jest podsmażona, a następnie pokrojona i podawana na delikatnym makaronie uzupełnionym o liście szpinaku. Całość zyskuje wyrazisty smak dzięki dodatkowi suszonych pomidorów. To danie jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie bogate w smaki, które łączą się w doskonałą kompozycję dla podniebienia.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 340 g makaronu
- 450 g piersi z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- 1,5 łyżeczki włoskiej przyprawy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 45 g suszonych pomidorów, pokrojonych
- 750 ml śmietanki do zup i sosów
- szklanka startego parmezanu
- 2 garści szpinaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZEPIS
- Ugotuj makaron. Odcedź i odstaw na bok.
- Przygotuj kurczaka: Przekrój filety na kawałki wielkości polędwiczki. Natrzyj kurczaka solą, pieprzem i przyprawami włoskimi z obu stron.
- Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu.
- Smaż kurczaka przez około 6-8 minut z każdej strony, aż się zarumieni i zdejmij z patelni.
- Jak wystygnie – pokrój go w cienkie plasterki.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, suszone pomidory pokrój i podsmaż razem na tej samej patelni przez 1-2 minuty.
- Dodaj śmietankę, parmezan i szpinak.
- Gotuj na małym ogniu, aż szpinak zwiędnie, a sos będzie gęsty.
- Na koniec dodaj ugotowany makaron i pokrojonego kurczaka.
- Posyp posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.