Gulasz wieprzowy
Przepis na pyszny i sycący gulasz pełen smaku i aromatu.
Gulasz wieprzowy to tradycyjne danie, które cechuje się głębokim, bogatym smakiem i aromatem. Mięso wieprzowe jest duszone wraz z warzywami, co nadaje potrawie intensywny smak. Marchewka dodaje słodyczy, ziemniaki sprawiają, że danie jest sycące, a cebula i czosnek wzbogacają smak. To danie idealnie sprawdza się w chłodniejsze dni, rozgrzewając i dodając energii. Można je podać jako główne danie z dodatkiem pieczywa lub kaszy, tworząc sycące danie obiadowe.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 1kg karkówki bez kości, pokrojonej na 1,5cm kawałki
- 4 marchewki , pokrojone na ok.2 cm kawałki
- 5 średnich ziemniaków, pokrojonych na ok.1,5 cm kawałki
- 2 średnie cebule, pokrojone w kosteczkę
- 4-6 ząbków czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczka soli
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- 3 szklanki bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonej włoskiej przyprawy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- świeżo posiekana natka pietruszki do przybrania
PRZEPIS
- Pokrój karkówkę na kawałki o grubości 1,5 cm i przypraw solą i pieprzem.
- Pokrój warzywa: marchewki, ziemniaki i cebulę.
- W garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmażaj kawałki mięsa przez około 4-5 minut, aż będą zarumienione.
- Dodaj pozostałe składniki: marchewki, ziemniaki, cebulę, czosnek oraz bulion, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, włoską przyprawę, tymianek i liść laurowy (oprócz mąki kukurydzianej i natki pietruszki).
- Delikatnie zamieszaj.
- Gotuj pod przykryciem przez 50 minut.
- W międzyczasie w małej misce połącz mąkę kukurydzianą z 2 łyżkami wody, mieszaj, aż powstanie gładka pasta i odstaw.
- Wyjmij liść laurowy.
- Wlej mieszankę mąki z wodą do gulaszu i delikatnie wymieszaj.
- Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż gulasz zgęstnieje.
- Udekoruj świeżo posiekaną natką pietruszki.