grzyby,  kurczak,  mięso,  pieczarki,  szpinak

Kurczak z pieczarkami i szpinakiem

Prosty przepis na szybkie i pyszne danie, idealne np. z makaronem.

Kurczak w sosie z pieczarkami i szpinakiem to wyjątkowe danie, które łączy w sobie soczystość kurczaka z aromatem grzybów i delikatnością szpinaku. To pyszna propozycja dla miłośników wykwintnych smaków, która doskonale komponuje się z ziemniakami lub makaronem.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 500 g filetu kurczaka, pokrojonego na kawałki
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczki suszonego oregano
  • 160g szpinaku
  • 400 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 200 ml śmietanki do zup i sosów

PRZEPIS

  • Pokrój piersi z kurczaka na mniejsze kawałki i rozbij je tłuczkiem(grubość ok. 1 cm).
  • Dopraw je solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz suszonym oregano i odłóż.
  • Opłucz i osusz pieczarki, następnie pokrój je na plasterki.
  • Pieczarki podsmażaj na dużej patelni przez ok. 5 minut, aż zmiękną i odparują z wody.
  • Następnie dodaj do nich masło, dopraw solą i pieprzem i smaż mieszając przez ok. 5 minut.
  • Dodaj pokrojoną cebulę i dalej smaż przez ok. 5 minut aż składniki się zrumienią. Odłóż na talerz.
  • Na tę samą patelnię wlej łyżkę oliwy i gdy będzie gorąca obsmaż filety kurczaka po około 2 – 3 minuty z każdej strony.
  • Następnie wlej śmietankę, dodaj sos sojowy i gotuj przez 5 minut.
  • Na koniec dodaj pieczarki z cebulą oraz szpinak i wymieszaj. Chwilę razem podgrzej.

PROPOZYCJA PODANIA

ziemniaki / makaron / sałatka

Kurczak z pieczarkami i szpinakiem