Leczo z cukinii
Z kiełbasą, papryką i pomidorami.
Leczo z cukinii to wyśmienite danie, które zachwyca swoim smakiem i prostotą wykonania. Aby przygotować to aromatyczne leczo, cukinię kroimy w półplasterki i smażymy na patelni z cebulą i papryką. Dodatek pomidorów i przypraw, takich jak papryka czy oregano, nadaje potrawie intensywnego smaku. Leczo z cukinii doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem, tworząc sycący posiłek, który zaspokoi każdy głód. To szybki i zdrowy przepis, który warto wypróbować, zwłaszcza w sezonie letnim, gdy cukinia jest świeża i pełna smaku.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 500 g kiełbasy, pokrojonej w półplasterki
- 1 cukinia, pokrojona w kostkę
- 2 papryki czerwone, pokrojone w kostkę
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 3 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 puszki krojonych pomidorów
- natka pietruszki do posypania
PRZEPIS
- Przygotuj kiełbasę: pokrój na półplasterki.
- Przygotuj warzywa: pokrój cukinię, paprykę i cebulę.
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulkę.
- Następnie dodaj czosnek, pokrojoną kiełbasę i podsmażaj przez 8 minut.
- Dodaj paprykę i podsmażaj 6 minut.
- Wrzuć na patelnię cukinię, wszystkie przyprawy i podsmażaj następne 5 minut.
- Na koniec dodaj pomidory i duś pod przykryciem przez około 8 minut (jeśli leczo jest zbyt gęste dolej wody lub passaty pomidorowej).
- Posyp pietruszką.