Leczo z kiełbasą i papryką
Z dodatkiem boczku i pomidorów
Leczo z kiełbasą i papryką to tradycyjne danie kuchni polskiej, które cieszy się popularnością ze względu na swoje aromatyczne smaki i prostotę przygotowania. Kiełbasa dodaje wyrazistego smaku, tworząc z papryką soczystą i pikantną mieszankę. Warzywa duszone w sosie pomidorowym z dodatkiem przypraw nadają potrawie wyjątkowego charakteru. To danie idealne na chłodne dni, sycące i pełne aromatycznych nut. Doskonale komponuje się z dodatkiem pieczywa, ryżu czy ziemniaków, tworząc pełnowartościowy posiłek.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 150 g boczku, pokrojonego
- 3 cebule, drobno pokrojone
- 550 g kiełbasy, pokrojonej na półplasterki
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 5 papryk, pokrojonych w większą kostkę
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- ½ płaska łyżeczka ostrej papryki
- 2 puszki pomidorów, krojonych
- pietruszka do posypania
PRZEPIS
- Na dużej, głębokiej patelni podsmaż boczek.
- Po kilku minutach dodaj pokrojoną cebulę i kiełbasę – podsmażaj na dużym ogniu przez 10-12 minut.
- Następnie dodaj czosnek i podsmażaj kolejne 4 minuty.
- Dodaj pokrojoną paprykę i podsmażaj kolejne 4 minuty.
- Dopraw wszystko solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką i wrzuć pomidory – wymieszaj.
- Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
- Posyp pietruszką.