Lekka sałatka z fetą
Lekka, chłodząca, orzeźwiająca i pełna smaku sałatka.
Lekka sałatka z serem feta to wyśmienita propozycja dla miłośników świeżych dań. Aby przygotować tę sałatkę, kroimy świeże pomidory, ogórki, cebulę czerwoną i natkę pietruszki. Następnie łączymy te składniki w misce, dodajemy pokruszony ser feta i delikatnie mieszamy. Całość polewamy oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny. Sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do letnich dań grillowych lub jako samodzielna przekąska.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 450 g pomidorów
- 4-5 ogórków gruntowych
- 1 mała czerwona cebula
- ¼ szklanki pietruszki
- około 150 g sera feta
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
PRZEPIS
- Pokrój pomidory, ogórki i cebulę, posiekaj pietruszkę i pokrusz ser feta.
- Do miseczki dodaj wszystkie przygotowane składniki i delikatnie wymieszaj.
- Polej oliwą z oliwek i skrop sokiem z cytryny.
PROPOZYCJA PODANIA
świeże pieczywo z ziarnem