Łosoś pod chrupiącymi ziemniakami
Rewelacyjny pomysł na proste i pyszne danie z łososiem.
Pieczony łosoś pod chrupiącymi ziemniakami to elegancka potrawa, która zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Filet z łososia jest delikatny i soczysty, a pieczenie pozwala zachować jego naturalny smak. Otulony chrupiącymi plastrami ziemniaków, dodaje potrawie interesującej tekstury i wyrazistego smaku. To połączenie świeżości łososia z chrupkością ziemniaków tworzy doskonałą harmonię smaków i sprawia, że danie jest apetyczne zarówno dla oka, jak i podniebienia. To idealny wybór na uroczystą kolację, która z pewnością zostanie doceniona przez wszystkich smakoszy rybnych potraw.
SKŁADNIKI
- 6 ziemniaków
- 2 filety surowego łososia
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- oliwa
- masło
PRZEPIS
- Przygotuj ziemniaki: Obierz ziemniaki i pokrój na cieniutkie plasterki (ja to zrobiłam na tarce).
- Włóż je do garnka z zimną, osoloną wodą, gotuj przez 4 minuty i odcedź.
- Przygotuj łososia: Łososia opłucz, osusz, odkrój skórę i przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz oliwą.
- Blaszkę do pieczenia wysmaruj masłem i połóż na niej łososia.
- Na każdym z filetów układaj plasterki ziemniaków, tak aby zachodziły na siebie i skrop oliwą.
- Piecz bez przykrycia w 180 C przez około 30 minut.