ciasto francuskie,  desery,  Wigilia i Święta,  z piekarnika

Ludziki z ciasta francuskiego

Bardzo szybkie i łatwe do wykonania ludziki z ciasta francuskiego z nadzieniem z czekolady.

Ludziki z ciasta francuskiego z nadzieniem z czekolady to urocze i smaczne wypieki, które zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem. Ciasto francuskie nadaje charakterystycznej chrupkości, a nadzienie czekoladowe dodaje słodyczy i intensywnego smaku. Ludziki po upieczeniu uzyskują złocisto-brązowy kolor i kruche, delikatne wnętrze z pysznym nadzieniem. Te urocze wypieki są doskonałe jako słodka przekąska na przyjęcia, dziecięce urodziny czy świąteczne spotkania, przynosząc uśmiech na twarzy każdego łasucha.

SKŁADNIKI

  • 1 ciasto francuskie
  • dowolny krem czekoladowy lub dżem
  • 1 jajko, roztrzepane
  • cukier puder

PRZEPIS

  • Nagrzej piekarnik do 180 C.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj połowę wybranym kremem czekoladowym lub dżemem i przykryj drugą połową ciasta.
  • Całe ciasto wygładź wałkiem, aby dokładnie się skleiło.
  • Następnie wykrój kształt ludzika foremką do ciastek i ułóż na blaszce.
  • Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  • Piecz w 180 C przez 20 minut.
  • Po wyciągnięciu z piekarnika, gdy ludziki ostygną zawiąż ozdobną wstążeczkę i posyp cukrem pudrem.
Ludziki z ciasta francuskiego