Makaron orecchiette z boczkiem i groszkiem
Makaron orecchiette w kremowym sosie maślanym z dodatkiem boczku i groszku.
Makaron orecchiette w kremowym sosie maślanym z dodatkiem boczku i groszku to smakowite danie, które łączy w sobie różnorodne smaki. Orecchiette, dzięki swojemu specyficznemu kształtowi, doskonale zatrzymują sos, którym są nasączone. Kremowy sos maślany nadaje potrawie aksamitnej tekstury i delikatnego smaku, tworząc bazę dla intensywności boczku. Dodatek groszku wprowadza do dania nutę świeżości i chrupkości. To apetyczne danie, które przypadnie do gustu miłośnikom klasycznych włoskich smaków i szybkich potraw. Idealne na rodzinne obiady czy kolacje z przyjaciółmi.
SKŁADNIKI
- 200 g makaronu orecchiette / muszelek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 150 g boczku, pokrojonego
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 150 g zielonego groszku, mrożonego
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta płatków chilli
- 3 łyżki parmezanu, startego
PRZEPIS
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu, pozostaw ¼ szklanki wody z gotowania – resztę odcedź.
- Rozgrzej na patelni masło z oliwą i podsmażaj boczek aż się zarumieni.
- Następnie dodaj czosnek i smaż 2-3 minuty.
- Wrzuć na patelnię groszek, sól, pieprz, paprykę, płatki chilli i smaż około 3 minuty.
- Dodaj ugotowany makaron, parmezan, pozostawioną wodę z gotowania makaronu – wymieszaj.
- Gotuj kilka minut.