boczek,  czosnek,  groszek,  makarony,  parmezan

Makaron orecchiette z boczkiem i groszkiem

Makaron orecchiette w kremowym sosie maślanym z dodatkiem boczku i groszku.

Makaron orecchiette w kremowym sosie maślanym z dodatkiem boczku i groszku to smakowite danie, które łączy w sobie różnorodne smaki. Orecchiette, dzięki swojemu specyficznemu kształtowi, doskonale zatrzymują sos, którym są nasączone. Kremowy sos maślany nadaje potrawie aksamitnej tekstury i delikatnego smaku, tworząc bazę dla intensywności boczku. Dodatek groszku wprowadza do dania nutę świeżości i chrupkości. To apetyczne danie, które przypadnie do gustu miłośnikom klasycznych włoskich smaków i szybkich potraw. Idealne na rodzinne obiady czy kolacje z przyjaciółmi.

SKŁADNIKI

  • 200 g makaronu orecchiette / muszelek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 g boczku, pokrojonego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 150 g zielonego groszku, mrożonego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta płatków chilli
  • 3 łyżki parmezanu, startego

PRZEPIS

  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu, pozostaw ¼ szklanki wody z gotowania – resztę odcedź.
  • Rozgrzej na patelni masło z oliwą i podsmażaj boczek aż się zarumieni.
  • Następnie dodaj czosnek i smaż 2-3 minuty.
  • Wrzuć na patelnię groszek, sól, pieprz, paprykę, płatki chilli i smaż około 3 minuty.
  • Dodaj ugotowany makaron, parmezan, pozostawioną wodę z gotowania makaronu – wymieszaj.
  • Gotuj kilka minut.
Makaron orecchiette z boczkiem i groszkiem