jednogarnkowe, kurczak, makarony, mięso, orzo, parmezan, pomidorki koktajlowe, przyjęcia/imprezy, szpinak, warzywa
Makaron orzo z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem
Danie jednogarnkowe z makaronem orzo.
Makaron orzo z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem to wyśmienite danie, które łączy w sobie różnorodność smaków i tekstur. Orzo, czyli drobny makaron w kształcie ziaren ryżu, idealnie komponuje się z soczystymi kawałkami kurczaka. Pomidorki koktajlowe dodają daniu słodkości i świeżości, a szpinak wprowadza zdrową zieloną nutę i delikatny smak. Przygotowanie tego dania jest proste i bardzo szybkie. Jest to doskonały wybór na zdrowy obiad lub kolację, który zadowoli całą rodzinę.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 6-8
- 800g polędwiczek z kurczaka
- 2 łyżeczki włoskiej przyprawy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 łyżki oliwy
- 3 garści pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 150 g makaronu orzo
- 700 ml bulionu
- 3 garści szpinaku
- parmezan do posypania
PRZEPIS
- Przygotuj kurczaka: natrzyj polędwiczki włoską przyprawą, słodką papryką, kurkumą, solą, pieprzem i 1 łyżką oliwy.
- Rozgrzej na głębokiej patelni pozostałe 2 łyżki oliwy i podsmażaj kurczaka z pomidorkami przez około 8 minut.
- Następnie dodaj makaron orzo, bulion – wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 16 minut.
- Dodaj szpinak i wymieszaj.
- Posyp parmezanem.