cebula, czosnek, jednogarnkowe, kurczak, makarony, mięso, papryka, parmezan, pomidorki koktajlowe, szpinak
Makaron rigatoni w kremowym sosie pomidorowym
Z kurczakiem i szpinakiem.
Makaron rigatoni w kremowym sosie pomidorowym to smakowite połączenie klasycznych włoskich smaków. Soczyste kawałki kurczaka, szpinak i kremowy sos pomidorowy otulający makaron – tworzą wspaniałe danie. Podawane z tartym parmezanem zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4-6
- 225 g makaronu rigatoni
- 2 piersi kurczaka, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki przyprawy włoskiej
- 1 łyżka masła
- 1 cebula, drobno pokrojona
- ½ szklanki pieczonej czerwonej papryki, pokrojonej w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 350 ml śmietanki do zup i sosów
- 2 garści szpinaku, pokrojonego
- 3 łyżki startego parmezanu
PRZEPIS
- Przygotuj makaron: ugotuj makaron rigatoni zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przygotuj kurczaka: Pokrój kurczaka w kostkę.
- Rozgrzej na głębokiej patelni oliwę i dodaj kurczaka, sól, pieprz, przyprawę włoską i podsmażaj przez 5 minut.
- Dodaj masło, cebulę, czerwoną paprykę, czosnek i podsmażaj kolejne 3 minuty.
- Dodaj pomidorki, koncentrat, słodką paprykę, oregano -wymieszaj i podsmażaj chwilę.
- Następnie wlej śmietankę, wymieszaj i zagotuj.
- Na koniec dodaj szpinak, parmezan, makaron i wymieszaj.