cebula,  czosnek,  jednogarnkowe,  kurczak,  makarony,  mięso,  papryka,  parmezan,  pomidorki koktajlowe,  szpinak

Makaron rigatoni w kremowym sosie pomidorowym

Z kurczakiem i szpinakiem.

Makaron rigatoni w kremowym sosie pomidorowym to smakowite połączenie klasycznych włoskich smaków. Soczyste kawałki kurczaka, szpinak i kremowy sos pomidorowy otulający makaron – tworzą wspaniałe danie. Podawane z tartym parmezanem zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4-6

  • 225 g makaronu rigatoni
  • 2 piersi kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki przyprawy włoskiej
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • ½ szklanki pieczonej czerwonej papryki, pokrojonej w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 350 ml śmietanki do zup i sosów
  • 2 garści szpinaku, pokrojonego
  • 3 łyżki startego parmezanu

PRZEPIS

  • Przygotuj makaron: ugotuj makaron rigatoni zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Przygotuj kurczaka: Pokrój kurczaka w kostkę.
  • Rozgrzej na głębokiej patelni oliwę i dodaj kurczaka, sól, pieprz, przyprawę włoską i podsmażaj przez 5 minut.
  • Dodaj masło, cebulę, czerwoną paprykę, czosnek i podsmażaj kolejne 3 minuty.
  • Dodaj pomidorki, koncentrat, słodką paprykę, oregano -wymieszaj i podsmażaj chwilę.
  • Następnie wlej śmietankę, wymieszaj i zagotuj.
  • Na koniec dodaj szpinak, parmezan, makaron i wymieszaj.
Makaron rigatoni w kremowym sosie pomidorowym