Makaron w kremowym sosie paprykowo-pomidorowym
cebula,  jednogarnkowe,  kurczak,  makarony,  mięso,  mięso mielone,  papryka,  parmezan

Makaron w kremowym sosie paprykowo-pomidorowym

Z mięsem mielonym i parmezanem.

Makaron w kremowym sosie paprykowo-pomidorowym z mięsem mielonym to danie, które łączy w sobie bogactwo smaków i prostotę przygotowania. Całość smaku dopełnia starty parmezan. Jest to idealny wybór na obiad lub kolację, który zadowoli zarówno miłośników tradycyjnych smaków, jak i tych, którzy szukają odrobiny nowości w codziennych posiłkach.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 6-8

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kosteczkę
  • 1 żółta papryka, pokrojona w kosteczkę
  • 400 g mięsa mielonego drobiowego
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 50ml śmietanki do zup i sosów
  • 300 g makaronu, ugotowanego
  • 100 g startego parmezanu
  • pietruszka do posypania

PRZEPIS

  • Zeszklij cebulkę na rozgrzanej oliwie.
  • Dodaj paprykę czerwoną, żółtą, mięso mielone i podsmażaj przez 7-8 minut (co jakiś czas mieszając).
  • W międzyczasie ugotuj makaron.
  • Następnie dodaj bulion, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
  • Wlej śmietankę i wymieszaj.
  • Wsyp ugotowany makaron, starty parmezan – wymieszaj i zagotuj.
  • Posyp pietruszką i resztką parmezanu.
Makaron w kremowym sosie paprykowo-pomidorowym