Makaron w kremowym sosie paprykowo-pomidorowym
Z mięsem mielonym i parmezanem.
Makaron w kremowym sosie paprykowo-pomidorowym z mięsem mielonym to danie, które łączy w sobie bogactwo smaków i prostotę przygotowania. Całość smaku dopełnia starty parmezan. Jest to idealny wybór na obiad lub kolację, który zadowoli zarówno miłośników tradycyjnych smaków, jak i tych, którzy szukają odrobiny nowości w codziennych posiłkach.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 6-8
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kosteczkę
- 1 żółta papryka, pokrojona w kosteczkę
- 400 g mięsa mielonego drobiowego
- 500 ml bulionu drobiowego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 50ml śmietanki do zup i sosów
- 300 g makaronu, ugotowanego
- 100 g startego parmezanu
- pietruszka do posypania
PRZEPIS
- Zeszklij cebulkę na rozgrzanej oliwie.
- Dodaj paprykę czerwoną, żółtą, mięso mielone i podsmażaj przez 7-8 minut (co jakiś czas mieszając).
- W międzyczasie ugotuj makaron.
- Następnie dodaj bulion, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
- Wlej śmietankę i wymieszaj.
- Wsyp ugotowany makaron, starty parmezan – wymieszaj i zagotuj.
- Posyp pietruszką i resztką parmezanu.