Makaron z brokułami i pomidorkami
Danie makaronowe z brokułami, pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, ziołami i prażonymi orzeszkami pinii.
Makaron z brokułami, pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, ziołami i prażonymi orzeszkami pinii to lekki i aromatyczny posiłek, który idealnie łączy smaki warzyw, ziół i chrupiących orzeszków pinii. To danie pełne kolorów i zdrowych składników. Aby je przygotować: ugotuj makaron al dente, w międzyczasie upiecz pomidorki koktajlowe, cebulkę i czosnek podsmaż, a brokuły ugotuj w bulionie. Po ugotowaniu makaronu i przygotowaniu warzyw, mieszamy je razem, dodając zioła, takie jak świeża natka pietruszki, czy koperek, które dodadzą świeżości i aromatu. Na koniec, prażymy orzeszki pinii i posypujemy nimi potrawę. Tak przygotowany makaron to danie, które zachwyci swoim smakiem i wyglądem.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 500g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 225g makaronu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3 garści małych różyczek brokułów
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 10 kawałków suszonych pomidorów, pokrojonych
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 szklanki prażonych orzeszków pinii
PRZEPIS
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Do naczynia żaroodpornego dodaj pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół i dopraw je solą, pieprzem oraz 2 łyżeczkami oliwy z oliwek. Wymieszaj i piecz przez 20 do 25 minut.
- W międzyczasie ugotuj makaron al dente i odcedź.
- Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek i dodaj pokrojoną cebulkę – dopraw solą i pieprzem. Podsmażaj, ciągle mieszając przez około 5 minut.
- Następnie dodaj czosnek, przeciśnięty przez praskę i podsmażaj jeszcze przez 1 minutę.
- Dodaj różyczki brokułów i bulion warzywny, przykryj i gotuj przez 2-3 minuty.
- Na koniec dodaj suszone pomidory, ugotowany makaron, pieczone pomidory i zioła.
- Posyp prażonymi orzeszkami pinii.