bazylia,  cebula,  jednogarnkowe,  makarony,  pieczarki,  pomidorki koktajlowe,  suszone pomidory,  warzywa,  wegetariańskie

Makaron z pieczarkami i pieczonymi pomidorkami

Niezwykle aromatyczne danie z pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi, suszonymi pomidorami i świeżymi ziołami.

Makaron z pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi, suszonymi pomidorami i świeżymi ziołami to proste danie, które zachwyca różnorodnością smaków. Soczyste pomidorki koktajlowe dodają potrawie koloru i słodyczy, suszone pomidory nadają jej głębokiego smaku, a świeże zioła nadają daniu świeżości i aromatu. To szybka i smaczna propozycja na obiad lub kolację, która zaspokoi nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 8

  • 500g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta oregano
  • 300g makaronu np. kokardki
  • 1 szklanka wody z gotowania makaronu
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 250g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 12 kawałków suszonych pomidorów, drobno pokrojonych
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki

PRZEPIS

  • Rozgrzej piekarnik do 200 C.
  • Do naczynia żaroodpornego dodaj przekrojone pomidorki koktajlowe, 1 łyżkę oliwy, sól, pieprz i suszone oregano – wymieszaj i piecz przez około 20 minut.
  • W międzyczasie ugotuj makaron al dente (przed odcedzeniem makaronu odlej szklankę wody i odstaw).
  • Na patelni rozgrzej pozostałą 1 łyżkę oliwy i zeszklij cebulkę.
  • Następnie dodaj pieczarki i podsmażaj przez 10 minut (aż się zrumienią).
  • Dodaj suszone pomidory, sól, pieprz, czosnek, oregano i koncentrat pomidorowy – wymieszaj.
  • Dodaj makaron, wodę z gotowania makaronu – wymieszaj i zagotuj.
  • Następnie dodaj bazylię, pietruszkę oraz upieczone pomidory – wymieszaj.
Makaron z pieczarkami i pieczonymi pomidorkami