bazylia, cebula, jednogarnkowe, makarony, pieczarki, pomidorki koktajlowe, suszone pomidory, warzywa, wegetariańskie
Makaron z pieczarkami i pieczonymi pomidorkami
Niezwykle aromatyczne danie z pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi, suszonymi pomidorami i świeżymi ziołami.
Makaron z pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi, suszonymi pomidorami i świeżymi ziołami to proste danie, które zachwyca różnorodnością smaków. Soczyste pomidorki koktajlowe dodają potrawie koloru i słodyczy, suszone pomidory nadają jej głębokiego smaku, a świeże zioła nadają daniu świeżości i aromatu. To szybka i smaczna propozycja na obiad lub kolację, która zaspokoi nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 8
- 500g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta oregano
- 300g makaronu np. kokardki
- 1 szklanka wody z gotowania makaronu
- 1 cebula, drobno posiekana
- 250g pieczarek, pokrojonych na plasterki
- 12 kawałków suszonych pomidorów, drobno pokrojonych
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
PRZEPIS
- Rozgrzej piekarnik do 200 C.
- Do naczynia żaroodpornego dodaj przekrojone pomidorki koktajlowe, 1 łyżkę oliwy, sól, pieprz i suszone oregano – wymieszaj i piecz przez około 20 minut.
- W międzyczasie ugotuj makaron al dente (przed odcedzeniem makaronu odlej szklankę wody i odstaw).
- Na patelni rozgrzej pozostałą 1 łyżkę oliwy i zeszklij cebulkę.
- Następnie dodaj pieczarki i podsmażaj przez 10 minut (aż się zrumienią).
- Dodaj suszone pomidory, sól, pieprz, czosnek, oregano i koncentrat pomidorowy – wymieszaj.
- Dodaj makaron, wodę z gotowania makaronu – wymieszaj i zagotuj.
- Następnie dodaj bazylię, pietruszkę oraz upieczone pomidory – wymieszaj.