
cukinia, jednogarnkowe, makarony, pomidorki koktajlowe, suszone pomidory, szpinak, warzywa, wegetariańskie
Makaron z warzywami
Danie makaronowe w kremowym sosie.
Makaron z warzywami to szybkie, lekkie i kolorowe danie. Sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Połączenie ulubionych warzyw z makaronem tworzy smaczną i pożywną potrawę, pełną witamin i błonnika. To idealna opcja dla wegetarian i wszystkich, którzy chcą jeść zdrowo, nie rezygnując z przyjemności.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 6-8
- 350 g makaronu penne/orecchiette
- 2 łyżki oleju
- 2 cukinie, pokrojone w plasterki ćwiartki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 10 suszonych pomidorów, pokrojonych
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 250 ml śmietanki do zup i sosów
- 100 g startego parmezanu
- 2 garści szpinaku, pokrojonego
- pietruszka do posypania
PRZEPIS
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Rozgrzej olej na patelni i dodaj cukinię, czosnek, pomidorki koktajlowe, pomidory suszone i podsmażaj przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dodaj oregano, słodką paprykę, sól, pieprz, śmietankę, parmezan – wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 5-10 minut.
- Na koniec wsyp szpinak, makaron i wymieszaj.
- Całość posyp świeżą pietruszką.
