Makaron z warzywami
cukinia,  jednogarnkowe,  makarony,  pomidorki koktajlowe,  suszone pomidory,  szpinak,  warzywa,  wegetariańskie

Makaron z warzywami

Danie makaronowe w kremowym sosie.

Makaron z warzywami to szybkie, lekkie i kolorowe danie. Sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Połączenie ulubionych warzyw z makaronem tworzy smaczną i pożywną potrawę, pełną witamin i błonnika. To idealna opcja dla wegetarian i wszystkich, którzy chcą jeść zdrowo, nie rezygnując z przyjemności.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 6-8

  • 350 g makaronu penne/orecchiette
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cukinie, pokrojone w plasterki ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 10 suszonych pomidorów, pokrojonych
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 250 ml śmietanki do zup i sosów
  • 100 g startego parmezanu
  • 2 garści szpinaku, pokrojonego
  • pietruszka do posypania

PRZEPIS

  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Rozgrzej olej na patelni i dodaj cukinię, czosnek, pomidorki koktajlowe, pomidory suszone i podsmażaj przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Dodaj oregano, słodką paprykę, sól, pieprz, śmietankę, parmezan – wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 5-10 minut.
  • Na koniec wsyp szpinak, makaron i wymieszaj.
  • Całość posyp świeżą pietruszką.
Makaron z warzywami