babeczki i muffiny, cynamon, desery, mak, makowiec, orzechy, powidła śliwkowe, śliwki, Wigilia i Święta
Makowe muffinki
Przepyszne babeczki makowe z orzechami włoskimi i powidłami śliwkowymi.
Makowe muffinki z powidłami śliwkowymi to idealne połączenie smaków. Soczyste powidła dodają wilgoci i słodyczy do puszystego ciasta babeczek, a dodatek maku nadaje im niepowtarzalnego aromatu. Doskonałe jako słodka przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty. Makowe muffinki z powidłami śliwkowymi to propozycja z nutą tradycji i nowoczesności, która zaskoczy i zachwyci każdego łasucha.
SKŁADNIKI
- 400 g masy makowej
- 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka, w temperaturze pokojowej
- ⅓ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki powideł śliwkowych
PRZEPIS
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wyłóż formę na muffiny 12 papilotkami.
- Dodaj do miski masę makową, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i cynamon i dokładnie wymieszaj.
- W drugiej misce ubijaj jajka przez około 10 minut.
- Następnie do ubitych jajek dodaj przesianą mąkę i miksuj na wolnych obrotach miksera do połączenia składników.
- Dodaj masę makową i ponownie miksuj przez chwilę.
- Gotową masę nakładaj po jednej łyżce do papilotek, następnie na wierzch nałóż łyżeczkę powideł i przykryj resztą ciasta.
- Piecz przez około 25 minut.