babeczki i muffiny,  cynamon,  desery,  mak,  makowiec,  orzechy,  powidła śliwkowe,  śliwki,  Wigilia i Święta

Makowe muffinki

Przepyszne babeczki makowe z orzechami włoskimi i powidłami śliwkowymi.

Makowe muffinki z powidłami śliwkowymi to idealne połączenie smaków. Soczyste powidła dodają wilgoci i słodyczy do puszystego ciasta babeczek, a dodatek maku nadaje im niepowtarzalnego aromatu. Doskonałe jako słodka przekąska do popołudniowej kawy czy herbaty. Makowe muffinki z powidłami śliwkowymi to propozycja z nutą tradycji i nowoczesności, która zaskoczy i zachwyci każdego łasucha.

SKŁADNIKI

  • 400 g masy makowej
  • 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • ⅓ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki powideł śliwkowych

PRZEPIS

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Wyłóż formę na muffiny 12 papilotkami.
  • Dodaj do miski masę makową, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i cynamon i dokładnie wymieszaj.
  • W drugiej misce ubijaj jajka przez około 10 minut.
  • Następnie do ubitych jajek dodaj przesianą mąkę i miksuj na wolnych obrotach miksera do połączenia składników.
  • Dodaj masę makową i ponownie miksuj przez chwilę.
  • Gotową masę nakładaj po jednej łyżce do papilotek, następnie na wierzch nałóż łyżeczkę powideł i przykryj resztą ciasta.
  • Piecz przez około 25 minut.
Makowe muffinki