desery,  pączki / donuty,  przyjęcia/imprezy

Małe pączuszki serowe

Puszyste małe pączki.


Pączuszki serowe to wyjątkowo szybki i prosty do przygotowania deser. Te małe pączki smażone na złoto zachwycają zarówno smakiem, jak i konsystencją – z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie i puszyste. Doskonale sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 24

  • 250 g twarogu, rozgniecionego widelcem
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 100 g gęstej śmietany
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 litr oleju roślinnego
  • cukier puder do posypania

PRZEPIS

  • Przygotuj twaróg: rozgnieć go widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
  • Dodaj do miski: twaróg, żółtka, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę, mąkę, sodę i wymieszaj początkowo łyżką wszystkie składniki.
  • Następnie zagnieć ciasto ręcznie i formuj małe pączki – ciasto będzie się kleiło, więc warto zwilżyć ręce.
  • Na głębokiej patelni (lub w garnku) rozgrzej olej do około 170-180 C.
  • Na rozgrzany olej wykładaj uformowane pączki z zachowaniem odstępów i smaż na złoty kolor po około 1 minucie z każdej strony.
  • Po usmażeniu układaj pączki na ręczniku papierowym.
  • Posyp cukrem pudrem.
Małe pączuszki serowe