Małe pączuszki serowe
Puszyste małe pączki.
Pączuszki serowe to wyjątkowo szybki i prosty do przygotowania deser. Te małe pączki smażone na złoto zachwycają zarówno smakiem, jak i konsystencją – z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie i puszyste. Doskonale sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 24
- 250 g twarogu, rozgniecionego widelcem
- 2 żółtka
- 80 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 100 g gęstej śmietany
- 250 g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 litr oleju roślinnego
- cukier puder do posypania
PRZEPIS
- Przygotuj twaróg: rozgnieć go widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
- Dodaj do miski: twaróg, żółtka, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę, mąkę, sodę i wymieszaj początkowo łyżką wszystkie składniki.
- Następnie zagnieć ciasto ręcznie i formuj małe pączki – ciasto będzie się kleiło, więc warto zwilżyć ręce.
- Na głębokiej patelni (lub w garnku) rozgrzej olej do około 170-180 C.
- Na rozgrzany olej wykładaj uformowane pączki z zachowaniem odstępów i smaż na złoty kolor po około 1 minucie z każdej strony.
- Po usmażeniu układaj pączki na ręczniku papierowym.
- Posyp cukrem pudrem.