ciasto,  desery,  orzechy,  powidła śliwkowe,  śliwki,  Wielkanoc,  z piekarnika

Mazurek z kajmakiem

Prosty mazurek z powidłami śliwkowymi i masą kajmakową.

Mazurek to tradycyjne polskie ciasto, które często pojawia się na świątecznych stołach. Charakteryzuje się kruchym spodem, który w tym przepisie jest smarowany powidłami śliwkowymi, a następnie masą kajmakową. Na koniec ciasto jest ozdabiane suszonymi śliwkami orzechami i migdałami. Kombinacja słodkiego kajmaku z lekko kwaśnymi powidłami nadaje temu mazurkowi wyjątkowy smak i aromat. To słodkie danie, które doskonale oddaje polską tradycję cukierniczą i zachwyca nie tylko wyglądem, ale także wyrazistym smakiem.

SKŁADNIKI

Spód

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 100 g cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 3 żółtka

Dodatki

  • powidła śliwkowe
  • 150g masła, miękkiego
  • 250g masy kajmakowej
  • suszone owoce i orzechy do ozdobienia

PRZEPIS

  • Dodaj do miski: mąkę, pokrojone masło, cukier puder, cukier wanilinowy i wymieszaj mieszadłem w robocie.
  • Dodaj żółtka i dalej wyrabiaj ciasto, aż do połączenia się składników.
  • Gotowe ciasto owiń folią i odstaw na godzinę do lodówki.
  • Nagrzej piekarnik do 180 C.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki.
  • Połóż je na arkuszu papieru do pieczenia i przykryj drugim arkuszem – rozwałkuj ciasto, umieść w prostokątnej foremce, podziurkuj widelcem spód i piecz przez około 20-25 minut.
  • Gotowy spód posmaruj powidłami śliwkowymi.
  • Przygotuj masę: Ubij miękkie masło na puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj masę kajmakową i ubijaj.
  • Gotową masę rozsmaruj na powidłach.
  • Całość ozdób.
Mazurek z kajmakiem