Mazurek z kajmakiem
Prosty mazurek z powidłami śliwkowymi i masą kajmakową.
Mazurek to tradycyjne polskie ciasto, które często pojawia się na świątecznych stołach. Charakteryzuje się kruchym spodem, który w tym przepisie jest smarowany powidłami śliwkowymi, a następnie masą kajmakową. Na koniec ciasto jest ozdabiane suszonymi śliwkami orzechami i migdałami. Kombinacja słodkiego kajmaku z lekko kwaśnymi powidłami nadaje temu mazurkowi wyjątkowy smak i aromat. To słodkie danie, które doskonale oddaje polską tradycję cukierniczą i zachwyca nie tylko wyglądem, ale także wyrazistym smakiem.
SKŁADNIKI
Spód
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła, zimnego
- 100 g cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 3 żółtka
Dodatki
- powidła śliwkowe
- 150g masła, miękkiego
- 250g masy kajmakowej
- suszone owoce i orzechy do ozdobienia
PRZEPIS
- Dodaj do miski: mąkę, pokrojone masło, cukier puder, cukier wanilinowy i wymieszaj mieszadłem w robocie.
- Dodaj żółtka i dalej wyrabiaj ciasto, aż do połączenia się składników.
- Gotowe ciasto owiń folią i odstaw na godzinę do lodówki.
- Nagrzej piekarnik do 180 C.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki.
- Połóż je na arkuszu papieru do pieczenia i przykryj drugim arkuszem – rozwałkuj ciasto, umieść w prostokątnej foremce, podziurkuj widelcem spód i piecz przez około 20-25 minut.
- Gotowy spód posmaruj powidłami śliwkowymi.
- Przygotuj masę: Ubij miękkie masło na puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj masę kajmakową i ubijaj.
- Gotową masę rozsmaruj na powidłach.
- Całość ozdób.