awokado, fasola, jogurt naturalny, kukurydza, kurczak, mięso, pomidorki koktajlowe, przyjęcia/imprezy, sałata rzymska, sałatki, warzywa
Meksykańska sałatka z kurczakiem
Pyszna sałatka pełna kukurydzy, fasoli i pomidorów polana dressingiem z awokado i kolendry.
Meksykańska sałatka z kurczakiem to danie pełne smaku i koloru. Jej głównymi składnikami są soczyste kawałki kurczaka, kukurydza, fasola, pomidory, a całość jest podawana z aromatycznym dressingiem z awokado i kolendry. Aby przygotować tę sałatkę, kurczaka marynujemy w przyprawach i podsmażamy na patelni, aby uzyskać soczyste i aromatyczne kawałki mięsa. Dressing, który jest istotną częścią sałatki przygotowujemy na bazie awokado i kolendry. Jest to danie, które zaspokoi nawet największy apetyt.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
Kurczak
- 4 piersi z kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- sól i pieprz
Dressing
- 1 duże awokado
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- ½ szklanki jogurtu greckiego lub naturalnego
- 1 łyżka octu winnego
- sok z limonki i starta skórka
- ½ pęczka świeżej kolendry
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Sałatka
- 4 garści pokrojonej sałaty np. rzymskiej
- 1,5 szklanki pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki
- puszka czarnej fasoli (około 400ml), wypłukana i odsączona
- 250 g kukurydzy
- 1 średnia czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- ½ pęczka świeżej kolendry, posiekanej
PRZEPIS
- Przygotuj kurczaka: pokrój filety na paski, następnie przełóż je do średniej miski i dodaj wszystkie składniki marynaty – dobrze wymieszaj.
- Przykryj miskę i wstaw kurczaka do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Po tym czasie rozgrzej patelnię na średnim ogniu i smaż kurczaka przez 5-6 minut aż do uzyskania złotego koloru.
- Przygotuj dressing: dodaj wszystkie składniki dressingu do blendera i zmiksuj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
- Przygotuj sałatkę: do miski dodaj wszystkie przygotowane warzywa, na nich ułóż kawałki kurczaka.
- Skrop dressingiem i udekoruj posiekaną świeżą kolendrą.