desery,  pączki / donuty

Mini pączki – oponki

Cudowne, chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku mini oponki.

Mini pączki w formie oponek to małe wypieki, charakteryzujące się puszystym wnętrzem i chrupiącą skórką. Jest to pyszny i słodki deser, który cieszy się uznaniem zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Smakują wyśmienicie jako dodatek do kawy czy herbaty, sprawdzając się doskonale na słodkie podwieczorki czy domowe przyjęcia.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 60 g masła, roztopionego
  • 2 jajka
  • 320 ml mleka
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZEPIS

  • Roztop masło w małym rondelku.
  • Do miski dodaj jajka, mleko i ubijaj przez chwilę.
  • Następnie dodaj cukier zwykły i wanilinowy.
  • Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia – ubijaj na gładką masę.
  • Na koniec dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
  • Ja piekę mini oponki w maszynce do tego przeznaczonej.
  • Z tego ciasta można zrobić również pyszne gofry lub pancakes.
Mini pączki – oponki