Mini pączki – oponki
Cudowne, chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku mini oponki.
Mini pączki w formie oponek to małe wypieki, charakteryzujące się puszystym wnętrzem i chrupiącą skórką. Jest to pyszny i słodki deser, który cieszy się uznaniem zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Smakują wyśmienicie jako dodatek do kawy czy herbaty, sprawdzając się doskonale na słodkie podwieczorki czy domowe przyjęcia.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 60 g masła, roztopionego
- 2 jajka
- 320 ml mleka
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZEPIS
- Roztop masło w małym rondelku.
- Do miski dodaj jajka, mleko i ubijaj przez chwilę.
- Następnie dodaj cukier zwykły i wanilinowy.
- Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia – ubijaj na gładką masę.
- Na koniec dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
- Ja piekę mini oponki w maszynce do tego przeznaczonej.
- Z tego ciasta można zrobić również pyszne gofry lub pancakes.