Mini seromakowce
Rewelacyjne połączenie pysznego serniczka z makowcem.
Mini seromakowce to pyszne babeczki o smaku sernika i maku. Ich charakterystyczną cechą jest delikatność i puszystość wnętrza, które zawdzięczają serowi, oraz wyrazisty smak warstwy makowej. To doskonały wybór dla miłośników tradycyjnych polskich smaków, pragnących cieszyć się wersją w bardziej kompaktowej formie. Mini seromakowce świetnie sprawdzają się jako dodatek do popołudniowej kawy, podczas spotkań z przyjaciółmi czy na rodzinnych imprezach.
SKŁADNIKI
Masa makowa
- 1,5 szklanki masy makowej w puszce
- ½ szklanki migdałów, zmielonych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- ½ szklanki orzechów włoskich, posiekanych
- 1 jajko
- 50 g ciemnej czekolady, posiekanej
Masa serowa
- 500 g gotowego zmielonego twarogu sernikowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ puszki słodzonego mleka skondensowanego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZEPIS
- Nagrzej piekarnik do 180 C, a formę na muffiny wyłóż 12 papilotkami.
- Przygotuj masę makową: dodaj do miski masę makową, zmielone migdały, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, orzechy włoskie, jajko i wszystko wymieszaj.
- Następnie dodaj posiekaną czekoladę i ponownie wymieszaj.
- Gotową masę makową wyłóż do papilotek, wyrównaj i piecz w piekarniku przez 15 minut.
- W międzyczasie przygotuj masę serową: dodaj do miski ser, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
- Następnie dodaj mleko skondensowane, jajko, ekstrakt i dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
- Masę serową wlej na upieczoną masę makową i piecz przez około 15 minut.