babeczki i muffiny,  desery,  mak,  makowiec,  orzechy,  sernik,  Wigilia i Święta,  z piekarnika

Mini seromakowce

Rewelacyjne połączenie pysznego serniczka z makowcem.

Mini seromakowce to pyszne babeczki o smaku sernika i maku. Ich charakterystyczną cechą jest delikatność i puszystość wnętrza, które zawdzięczają serowi, oraz wyrazisty smak warstwy makowej. To doskonały wybór dla miłośników tradycyjnych polskich smaków, pragnących cieszyć się wersją w bardziej kompaktowej formie. Mini seromakowce świetnie sprawdzają się jako dodatek do popołudniowej kawy, podczas spotkań z przyjaciółmi czy na rodzinnych imprezach.

SKŁADNIKI

Masa makowa

  • 1,5 szklanki masy makowej w puszce
  • ½ szklanki migdałów, zmielonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 jajko
  • 50 g ciemnej czekolady, posiekanej

Masa serowa

  • 500 g gotowego zmielonego twarogu sernikowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZEPIS

  • Nagrzej piekarnik do 180 C, a formę na muffiny wyłóż 12 papilotkami.
  • Przygotuj masę makową: dodaj do miski masę makową, zmielone migdały, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, orzechy włoskie, jajko i wszystko wymieszaj.
  • Następnie dodaj posiekaną czekoladę i ponownie wymieszaj.
  • Gotową masę makową wyłóż do papilotek, wyrównaj i piecz w piekarniku przez 15 minut.
  • W międzyczasie przygotuj masę serową: dodaj do miski ser, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
  • Następnie dodaj mleko skondensowane, jajko, ekstrakt i dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  • Masę serową wlej na upieczoną masę makową i piecz przez około 15 minut.
Mini seromakowce