desery,  desery bez pieczenia,  tiramisu

Mini tiramisu

Bardzo łatwy i szybki przepis na pyszne deserki tiramisu.

Jednoporcjowe deserki tiramisu to kompaktowe i wyjątkowo apetyczne wersje klasycznego włoskiego deseru. Przygotowane w pojedynczych naczyniach, takich jak szklanki czy miseczki, prezentują się nie tylko uroczo, ale również ułatwiają podanie gościom. W każdej porcji kremowe mascarpone przeplata się z delikatnymi biszkoptami nasączonymi mocną kawą, tworząc harmonijną i bogatą w smak kompozycję. Te mini tiramisu są doskonałe na wszelkiego rodzaju przyjęcia i imprezy – są klasycznym smakiem w nowej, uroczej formie.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 12

  • 250 g schłodzonego mascarpone
  • 250 ml mocnej kawy
  • 300 g masy kajmakowej
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • 200 g mrożonych lub świeżych owoców czarnej porzeczki
  • kakao

PRZEPIS

  • Zaparz mocną kawę (np z dwóch łyżek) i ją ostudź.
  • Przygotuj szklanki na deser.
  • Namaczaj biszkopty w kawie – po 2 sekundy z każdej strony i włóż po dwa na dno każdej szklanki.
  • Włóż schłodzone mascarpone do miski i ubijaj mikserem przez 2 minuty.
  • Następnie dodaj kajmak i ubijaj jeszcze przez około 1 minutę.
  • Połowę przygotowanej masy wyłóż na biszkopty.
  • Dodaj owoce i przykryj pozostałym kremem.
  • Na wierzchu ułóż namoczone w kawie biszkopty i posyp kakao.
Mini tiramisu
Mini tiramisu