Mini tiramisu
Bardzo łatwy i szybki przepis na pyszne deserki tiramisu.
Jednoporcjowe deserki tiramisu to kompaktowe i wyjątkowo apetyczne wersje klasycznego włoskiego deseru. Przygotowane w pojedynczych naczyniach, takich jak szklanki czy miseczki, prezentują się nie tylko uroczo, ale również ułatwiają podanie gościom. W każdej porcji kremowe mascarpone przeplata się z delikatnymi biszkoptami nasączonymi mocną kawą, tworząc harmonijną i bogatą w smak kompozycję. Te mini tiramisu są doskonałe na wszelkiego rodzaju przyjęcia i imprezy – są klasycznym smakiem w nowej, uroczej formie.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 12
- 250 g schłodzonego mascarpone
- 250 ml mocnej kawy
- 300 g masy kajmakowej
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- 200 g mrożonych lub świeżych owoców czarnej porzeczki
- kakao
PRZEPIS
- Zaparz mocną kawę (np z dwóch łyżek) i ją ostudź.
- Przygotuj szklanki na deser.
- Namaczaj biszkopty w kawie – po 2 sekundy z każdej strony i włóż po dwa na dno każdej szklanki.
- Włóż schłodzone mascarpone do miski i ubijaj mikserem przez 2 minuty.
- Następnie dodaj kajmak i ubijaj jeszcze przez około 1 minutę.
- Połowę przygotowanej masy wyłóż na biszkopty.
- Dodaj owoce i przykryj pozostałym kremem.
- Na wierzchu ułóż namoczone w kawie biszkopty i posyp kakao.