Młoda kapusta z boczkiem
Pyszna młoda kapustka z koperkiem.
Młoda kapusta z boczkiem to proste, ale smaczne danie, które idealnie komponuje się z sezonem, kiedy dostępne są świeże, młode warzywa. Aby je przygotować, młodą kapustę szatkujemy. Następnie na patelni podsmażamy boczek, aż stanie się chrupiący. Dodajemy do niego pokrojoną kapustę, bulion, przyprawy i dusimy razem, aż kapusta będzie miękka. To smaczne, domowe danie, które może być idealnym dodatkiem do mięsa czy ziemniaków.
SKŁADNIKI
- 400 g wędzonego boczku, pokrojonego
- 1 młoda kapusta, poszatkowana
- 750 ml bulionu
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki oregano
- 1 pęczek koperku, posiekanego
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
PRZEPIS
- Podsmażaj boczek przez około 10 minut.
- Następnie dodaj do garnka: poszatkowaną kapustę, gorący bulion, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, oregano – gotuj pod przykryciem przez około 30 minut (w międzyczasie kilka razy mieszaj).
- Przesiej bezpośrednio do kapusty mąkę, wymieszaj i zagotuj.
- Na koniec dodaj koperek i wymieszaj.