Muffiny jabłkowo-cynamonowe
Słodkie i wilgotne muffinki z nutką ziołowego smaku.
Muffiny jabłkowo-cynamonowe z masłem orzechowym i orzechami to doskonałe połączenie intensywnego smaku jabłek, delikatnej nuty cynamonu oraz masła orzechowego. Kombinacja tych składników tworzy wypiek, który jest zarówno sycący, jak i apetyczny. Idealny na poranne śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Te muffiny to prawdziwa uczta dla podniebienia i wspaniały sposób na urozmaicenie tradycyjnych babeczek.
SKŁADNIKI
ilość porcji: ok. 12 sztuk
- 2 duże jabłka starte na grubych oczkach
- sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny
- starta skórka z cytryny
- 1 ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki ziela angielskiego, mielonego
- ½ łyżeczki soli
- 3 duże jajka
- 1 szklanka syropu klonowego
- ⅓ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (można użyć oleju rzepakowego)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- ⅓ szklanki masła orzechowego
- ½ szklanki grubo posiekanych orzechów pekan lub orzechów włoskich lub migdałów
PRZEPIS
- Rozgrzej piekarnik do 190 C i przygotuj na blaszce 12 foremek na babeczki.
- Jabłka zetrzyj na grubych oczkach i wymieszaj z sokiem z cytryny i startą skórką z cytryny. Odłóż na bok.
- Do dużej miski dodaj: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, ziele angielskie i sól. Dobrze wymieszaj, aby dokładnie połączyć składniki.
- Następnie do suchych składników dodaj: starte jabłka, jajka, syrop klonowy, olej, ekstrakt waniliowy – zmiksuj na najniższych obrotach.
- Na koniec dodaj masło orzechowe i wrzuć orzechy – wymieszaj.
- Rozłóż ciasto do foremek i piecz przez 18-20 minut, do tzw. suchego patyczka.