babeczki i muffiny,  cynamon,  cytryny,  desery,  jabłka

Muffiny jabłkowo-cynamonowe

Słodkie i wilgotne muffinki z nutką ziołowego smaku.

Muffiny jabłkowo-cynamonowe z masłem orzechowym i orzechami to doskonałe połączenie intensywnego smaku jabłek, delikatnej nuty cynamonu oraz masła orzechowego. Kombinacja tych składników tworzy wypiek, który jest zarówno sycący, jak i apetyczny. Idealny na poranne śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Te muffiny to prawdziwa uczta dla podniebienia i wspaniały sposób na urozmaicenie tradycyjnych babeczek.

SKŁADNIKI

ilość porcji: ok. 12 sztuk

  • 2 duże jabłka starte na grubych oczkach
  • sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny
  • starta skórka z cytryny
  • 1 ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego, mielonego
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka syropu klonowego
  • ⅓ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (można użyć oleju rzepakowego)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ⅓ szklanki masła orzechowego
  • ½ szklanki grubo posiekanych orzechów pekan lub orzechów włoskich lub migdałów

PRZEPIS

  • Rozgrzej piekarnik do 190 C i przygotuj na blaszce 12 foremek na babeczki.
  • Jabłka zetrzyj na grubych oczkach i wymieszaj z sokiem z cytryny i startą skórką z cytryny. Odłóż na bok.
  • Do dużej miski dodaj: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, ziele angielskie i sól. Dobrze wymieszaj, aby dokładnie połączyć składniki.
  • Następnie do suchych składników dodaj: starte jabłka, jajka, syrop klonowy, olej, ekstrakt waniliowy – zmiksuj na najniższych obrotach.
  • Na koniec dodaj masło orzechowe i wrzuć orzechy – wymieszaj.
  • Rozłóż ciasto do foremek i piecz przez 18-20 minut, do tzw. suchego patyczka.

muffiny jabłkowo-cynamonowe