Muffiny jajeczne
Muffiny w całkowicie innej odsłonie – z jajek i warzyw.
Muffiny jajeczne to pyszna i pożywna przekąska, która doskonale sprawdza się jako śniadanie lub lekki lunch. Jajka mieszane z kawałkami szynki, pokrojoną papryką i świeżym szpinakiem tworzą smaczną masę, którą pieczemy w foremkach na muffiny. Podczas pieczenia składniki ładnie się łączą, tworząc puszyste i aromatyczne muffiny. To doskonały pomysł dla tych, którzy cenią szybkie, domowe dania i chcą urozmaicić swoje posiłki. Muffiny jajeczne z szynką, papryką i szpinakiem to również świetny sposób na wykorzystanie różnych składników, które mamy akurat w lodówce.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 6
- 6 jajek
- sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 8 plasterków szynki, drobno pokrojonej
- ⅓ czerwonej papryki, drobno pokrojonej
- garść liści szpinaku, posiekanych
PRZEPIS
- Dodaj do miski: jajka, sól, pieprz, szczypiorek i roztrzep trzepaczką.
- Następnie dodaj pokrojoną szynkę, paprykę, szpinak i ponownie wymieszaj.
- Gotową masę nakładaj do silikonowych foremek na muffiny.
- Piecz przez około 20 minut w 180 C.