babeczki i muffiny,  jajka,  papryka,  śniadania,  szpinak,  Wielkanoc

Muffiny jajeczne

Muffiny w całkowicie innej odsłonie – z jajek i warzyw.

Muffiny jajeczne to pyszna i pożywna przekąska, która doskonale sprawdza się jako śniadanie lub lekki lunch. Jajka mieszane z kawałkami szynki, pokrojoną papryką i świeżym szpinakiem tworzą smaczną masę, którą pieczemy w foremkach na muffiny. Podczas pieczenia składniki ładnie się łączą, tworząc puszyste i aromatyczne muffiny. To doskonały pomysł dla tych, którzy cenią szybkie, domowe dania i chcą urozmaicić swoje posiłki. Muffiny jajeczne z szynką, papryką i szpinakiem to również świetny sposób na wykorzystanie różnych składników, które mamy akurat w lodówce.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 6

  • 6 jajek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 8 plasterków szynki, drobno pokrojonej
  • ⅓ czerwonej papryki, drobno pokrojonej
  • garść liści szpinaku, posiekanych

PRZEPIS

  • Dodaj do miski: jajka, sól, pieprz, szczypiorek i roztrzep trzepaczką.
  • Następnie dodaj pokrojoną szynkę, paprykę, szpinak i ponownie wymieszaj.
  • Gotową masę nakładaj do silikonowych foremek na muffiny.
  • Piecz przez około 20 minut w 180 C.
Muffiny jajeczne