Muffiny z jagodami
Wilgotne, puszyste i pełne smaku muffinki.
Muffiny z jagodami to apetyczny deser w formie puszystych babeczek. Soczyste jagody dodają świeżości i owocowej słodyczy, tworząc harmonijną kompozycję smakową. Idealne jako lekka przekąska czy słodki dodatek do porannej kawy. To szybki i prosty do zrobienia wypiek, który oczaruje swoim smakiem.
SKŁADNIKI
ilość porcji: ok.12 sztuk
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
- ¾ szklanki mleka
- ½ szklanki syropu klonowego lub miodu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka jagód
PRZEPIS
- Nagrzej piekarnik do 190 C i wyłóż na blachę 12 foremek do muffinek.
- Do dużej miski dodaj suche składniki: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dobrze wymieszaj, aby połączyć.
- W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: jajka, mleko, syrop klonowy, olej i ekstrakt waniliowy.
- Następnie dodaj mieszankę mokrych składników do mieszanki mąki.
- Dokładnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników i na koniec dodaj jagody.
- Rozłóż ciasto do przygotowanych foremek.
- Piecz babeczki przez 15-20 minut, aż wykałaczka będzie sucha.