babeczki i muffiny, desery, desery bez pieczenia, komosa ryżowa, masło orzechowe, orzechy, powidła śliwkowe
Muffiny z komosy ryżowej i masła orzechowego
Pyszny deser bez pieczenia z komosy ryżowej, masła orzechowego, orzeszków ziemnych i słodkiego dżemu.
Muffiny z komosy ryżowej i masła orzechowego to zdrowa i smaczna przekąska, która zaskakuje oryginalnym składem. Komosa ryżowa, bogata w składniki odżywcze, nadaje muffinom chrupiącą strukturę. Masło orzechowe i orzeszki ziemne dodają intensywnego smaku,, a dodatek powideł śliwkowych nadaje słodkości. To świetna propozycja na przekąskę do kawy, zaspokajając apetyt i dostarczając pozytywnej energii na długie godziny. Muffiny z komosy ryżowej i masła orzechowego to doskonały wybór dla tych, którzy cenią smakowite i zdrowe desery bez pieczenia.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 1 szklanka masła orzechowego
- ¼ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (podzielona)
- ¼ szklanki miodu
- ½ szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
- 12 łyżeczek powideł śliwkowych (możesz użyć dowolnego dżemu)
PRZEPIS
- Wyłóż foremkę do muffinek papilotkami.
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i dodaj 1 łyżkę oleju kokosowego.
- Gdy olej się rozpuści, dodaj komosę ryżową, wymieszaj i przykryj.
- Po kilku minutach usłyszysz trzaski, podsmażaj, mieszając przez około 10 minut, aż komosa popęka i nabierze złotego koloru.
- Następnie zdejmij z ognia i przesyp do dużej miski.
- Dodaj masło orzechowe, roztopiony olej kokosowy, miód i orzeszki ziemne i wymieszaj.
- Dodawaj do papilotek po 2 łyżki mieszanki a na wierzch układaj 1 łyżeczkę dżemu i za pomocą wykałaczki porób wzorki.
- Wstaw formę do muffinek do zamrażarki na 1 godzinę.