babeczki i muffiny,  desery,  desery bez pieczenia,  komosa ryżowa,  masło orzechowe,  orzechy,  powidła śliwkowe

Muffiny z komosy ryżowej i masła orzechowego

Pyszny deser bez pieczenia z komosy ryżowej, masła orzechowego, orzeszków ziemnych i słodkiego dżemu.

Muffiny z komosy ryżowej i masła orzechowego to zdrowa i smaczna przekąska, która zaskakuje oryginalnym składem. Komosa ryżowa, bogata w składniki odżywcze, nadaje muffinom chrupiącą strukturę. Masło orzechowe i orzeszki ziemne dodają intensywnego smaku,, a dodatek powideł śliwkowych nadaje słodkości. To świetna propozycja na przekąskę do kawy, zaspokajając apetyt i dostarczając pozytywnej energii na długie godziny. Muffiny z komosy ryżowej i masła orzechowego to doskonały wybór dla tych, którzy cenią smakowite i zdrowe desery bez pieczenia.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • ¼ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (podzielona)
  • ¼ szklanki miodu
  • ½ szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
  • 12 łyżeczek powideł śliwkowych (możesz użyć dowolnego dżemu)

PRZEPIS

  • Wyłóż foremkę do muffinek papilotkami.
  • Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i dodaj 1 łyżkę oleju kokosowego.
  • Gdy olej się rozpuści, dodaj komosę ryżową, wymieszaj i przykryj.
  • Po kilku minutach usłyszysz trzaski, podsmażaj, mieszając przez około 10 minut, aż komosa popęka i nabierze złotego koloru.
  • Następnie zdejmij z ognia i przesyp do dużej miski.
  • Dodaj masło orzechowe, roztopiony olej kokosowy, miód i orzeszki ziemne i wymieszaj.
  • Dodawaj do papilotek po 2 łyżki mieszanki a na wierzch układaj 1 łyżeczkę dżemu i za pomocą wykałaczki porób wzorki.
  • Wstaw formę do muffinek do zamrażarki na 1 godzinę.
Muffiny z komosy ryżowej i masła orzechowego