babeczki i muffiny,  przyjęcia/imprezy,  ser mozzarella,  szynka,  z piekarnika,  ziemniaki

Muffiny ziemniaczane

Smashed potatoes w formie babeczek z dodatkami.


Muffiny ziemniaczane z serem i szynką to oryginalny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków. Dodatek startego sera i pokrojonej w kostkę szynki i salami nadaje im wyjątkowego smaku. Te aromatyczne muffiny idealnie sprawdzają się jako szybka przekąska lub dodatek do obiadu.

SKŁADNIKI

  • 12 ugotowanych ziemniaków, średniej wielkości
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 150g sosu do pizzy
  • 150g startego sera
  • 4 plasterki szynki, pokrojonej
  • 6 plasterków salami, pokrojonej

PRZEPIS

  • Przygotuj ziemniaki: umyj i ugotuj.
  • Przygotuj formę na muffiny, posmaruj oliwą i umieść w niej 12 ugotowanych ziemniaków.
  • Każdego rozgnieć małą szklaneczką, tak aby wypełnił foremkę.
  • Następnie rozgniecione ziemniaki polej oliwą, posyp solą i pieprzem.
  • Dodaj starty ser, łyżeczkę sosu pomidorowego, szynkę, ponownie ser i pokrojone salami.
  • Piecz w 175 C przez około 25 minut.
Muffiny ziemniaczane