Muffiny ziemniaczane
Smashed potatoes w formie babeczek z dodatkami.
Muffiny ziemniaczane z serem i szynką to oryginalny sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków. Dodatek startego sera i pokrojonej w kostkę szynki i salami nadaje im wyjątkowego smaku. Te aromatyczne muffiny idealnie sprawdzają się jako szybka przekąska lub dodatek do obiadu.
SKŁADNIKI
- 12 ugotowanych ziemniaków, średniej wielkości
- oliwa
- sól
- pieprz
- 150g sosu do pizzy
- 150g startego sera
- 4 plasterki szynki, pokrojonej
- 6 plasterków salami, pokrojonej
PRZEPIS
- Przygotuj ziemniaki: umyj i ugotuj.
- Przygotuj formę na muffiny, posmaruj oliwą i umieść w niej 12 ugotowanych ziemniaków.
- Każdego rozgnieć małą szklaneczką, tak aby wypełnił foremkę.
- Następnie rozgniecione ziemniaki polej oliwą, posyp solą i pieprzem.
- Dodaj starty ser, łyżeczkę sosu pomidorowego, szynkę, ponownie ser i pokrojone salami.
- Piecz w 175 C przez około 25 minut.