Nadziewana pierś z kurczaka
Pyszna pierś z kurczaka nadziewana szparagami, suszonymi pomidorami i serem mozzarella.
Nadziewana pierś z kurczaka to pyszne danie, które zachwyca połączeniem intensywnych smaków. Kurczak staje się delikatniejszy i bardziej aromatyczny dzięki nadzieniu, które tworzą szparagi, suszone pomidory i ser mozzarella. Aby przygotować to danie, pierś z kurczaka nacinamy wzdłuż, tworząc kieszonkę na nadzienie i nacieramy przyprawami. Do kieszonki wkładamy szparagi, suszone pomidory i ser mozzarella. Następnie obsmażamy z obu stron i pieczemy w piekarniku. Danie podajemy z ziemniakami i ulubioną sałatką.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 4 piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka włoskiej mieszanki przypraw
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól i pieprz
- 12 szparagów przyciętych na końcach
- 12 suszonych pomidorów, pokrojonych
- ser mozzarella w plastrach lub starty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
PRZEPIS
- Rozgrzej piekarnik do 200 C.
- Przygotuj kurczaka: natnij każdą pierś z kurczaka wzdłuż, ale nie przecinaj do końca – zrób kieszonki.
- Natrzyj kurczaka przyprawą włoską, czosnkiem w proszku, papryką, solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz.
- Włóż do kieszonek po 3 szparagi, kilka kawałków pomidorów i ser mozzarella.
- Zamknij kieszonki wykałaczkami.
- Rozgrzej olej na dużej patelni i obsmaż kurczaka na złoty kolor, po około 3-5 minut z każdej strony.
- Następnie wstaw piersi kurczaka do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut pod przykryciem.