jednogarnkowe,  kurczak,  ser mozzarella,  suszone pomidory,  szparagi

Nadziewana pierś z kurczaka

Pyszna pierś z kurczaka nadziewana szparagami, suszonymi pomidorami i serem mozzarella.

Nadziewana pierś z kurczaka to pyszne danie, które zachwyca połączeniem intensywnych smaków. Kurczak staje się delikatniejszy i bardziej aromatyczny dzięki nadzieniu, które tworzą szparagi, suszone pomidory i ser mozzarella. Aby przygotować to danie, pierś z kurczaka nacinamy wzdłuż, tworząc kieszonkę na nadzienie i nacieramy przyprawami. Do kieszonki wkładamy szparagi, suszone pomidory i ser mozzarella. Następnie obsmażamy z obu stron i pieczemy w piekarniku. Danie podajemy z ziemniakami i ulubioną sałatką.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka włoskiej mieszanki przypraw
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól i pieprz
  • 12 szparagów przyciętych na końcach
  • 12 suszonych pomidorów, pokrojonych
  • ser mozzarella w plastrach lub starty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

PRZEPIS

  • Rozgrzej piekarnik do 200 C.
  • Przygotuj kurczaka: natnij każdą pierś z kurczaka wzdłuż, ale nie przecinaj do końca – zrób kieszonki.
  • Natrzyj kurczaka przyprawą włoską, czosnkiem w proszku, papryką, solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz.
  • Włóż do kieszonek po 3 szparagi, kilka kawałków pomidorów i ser mozzarella.
  • Zamknij kieszonki wykałaczkami.
  • Rozgrzej olej na dużej patelni i obsmaż kurczaka na złoty kolor, po około 3-5 minut z każdej strony.
  • Następnie wstaw piersi kurczaka do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut pod przykryciem.
Nadziewana pierś z kurczaka