cebula, czosnek, gorgonzola, jednogarnkowe, makarony, orzo, parmezan, pomidorki koktajlowe, przyjęcia/imprezy, szpinak, warzywa
Makaron orzo w pomidorach z serem gorgonzola
Szybkie danie jednogarnkowe.
Makaron orzo w pomidorach z serem gorgonzola to wyjątkowe połączenie smaków, które zachwyca swoim smakiem. Dodatek sera gorgonzola nadaje potrawie głębokiego, kremowego posmaku z charakterystyczną nutą, która przełamuje słodycz pomidorów. To danie świetnie sprawdza się jako szybki obiad lub kolacja, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Jest to wybór idealny dla miłośników wyrazistych i eleganckich potraw.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula, drobno pokrojona 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki płatków chili
- sól
- pieprz
- 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 150 g makaronu orzo 1
- puszka krojonych pomidorów
- 600 ml bulionu warzywnego
- 70 g sera gorgonzola, pokrojonego
- 2 garści szpinaku
- starty parmezan do posypania
PRZEPIS
- W głębokim garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę.
- Dodaj masło, czosnek, oregano, płatki chilli, sól, pieprz, pomidorki koktajlowe i surowy makaron – wymieszaj i podsmażaj przez około 2 minuty.
- Następnie dodaj pomidory z puszki, bulion – wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
- Na koniec dodaj kawałki sera gorgonzola, szpinak – wymieszaj i podgrzewaj aż ser się rozpuści.
- Posyp parmezanem.