Makaron orzo w pomidorach z serem gorgonzola
cebula,  czosnek,  gorgonzola,  jednogarnkowe,  makarony,  orzo,  parmezan,  pomidorki koktajlowe,  przyjęcia/imprezy,  szpinak,  warzywa

Makaron orzo w pomidorach z serem gorgonzola

Szybkie danie jednogarnkowe.

Makaron orzo w pomidorach z serem gorgonzola to wyjątkowe połączenie smaków, które zachwyca swoim smakiem. Dodatek sera gorgonzola nadaje potrawie głębokiego, kremowego posmaku z charakterystyczną nutą, która przełamuje słodycz pomidorów. To danie świetnie sprawdza się jako szybki obiad lub kolacja, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Jest to wybór idealny dla miłośników wyrazistych i eleganckich potraw.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula, drobno pokrojona 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • sól
  • pieprz
  • 200 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 150 g makaronu orzo 1
  • puszka krojonych pomidorów
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 70 g sera gorgonzola, pokrojonego
  • 2 garści szpinaku
  • starty parmezan do posypania

PRZEPIS

  • W głębokim garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę.
  • Dodaj masło, czosnek, oregano, płatki chilli, sól, pieprz, pomidorki koktajlowe i surowy makaron – wymieszaj i podsmażaj przez około 2 minuty.
  • Następnie dodaj pomidory z puszki, bulion – wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
  • Na koniec dodaj kawałki sera gorgonzola, szpinak – wymieszaj i podgrzewaj aż ser się rozpuści.
  • Posyp parmezanem.
Makaron orzo w pomidorach z serem gorgonzola