desery,  marmolada / dżem,  pączki / donuty,  przyjęcia/imprezy

Pączki z marmoladą

Pyszne pączki z dodatkiem marmolady.


Domowe pączki z marmoladą to cudowne połączenie puszystego ciasta i słodkiej, owocowej marmolady. Ich smak i delikatne wnętrze sprawiają, że pączki są rozkosznym przysmakiem, idealnym na słodki przerywnik w ciągu dnia dla każdego łasucha.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 20

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych
  • 50 g cukru
  • 250 ml mleka, lekko podgrzanego
  • 4 żółtka
  • 50 g masła, roztopionego
  • olej do smażenia (1 litr)
  • marmolada
  • lukier

PRZEPIS

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do misy robota kuchennego dodaj: mąkę, drożdże, 1 łyżkę cukru, ciepłe mleko – delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Do drugiej miski dodaj: żółtka, resztę cukru i ubij na puszystą masę.
  • Dodaj do ciasta ubite żółtka i wymieszaj delikatnie łyżką.
  • Następnie wlej roztopione masło – ciągle mieszając.
  • Wyrabiaj ciasto w robocie kuchennym (końcówka do wyrabiania ciasta – tzw. hak) około 15 minut, aż składniki dokładnie się połączą, a ciasto będzie jednolite.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na około 90 minut do wyrośnięcia.
  • Przygotuj stolnicę, podsyp ją mąką, wyłóż na nią wyrośnięte ciasto i chwilę pougniataj.
  • Następnie rozwałkuj ciasto (podsypując mąką w razie potrzeby) na placek i pokrój nożem do pizzy na kwadraty.
  • Na każdy z kwadratów wykładaj łyżeczkę marmolady, zamknij marmoladę w środku zawijając brzegi do środka i uformuj pączka.
  • Tak przygotowane pączki układaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30-40 minut minut do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie rozgrzej olej do 180 C (jeśli nie masz termometru cukierniczego to wrzuć do oleju kawałeczek ciasta i jeśli wypłynie i zacznie się smażyć to znaczy, że olej się nagrzał).
  • Na rozgrzanym oleju smaż pączki po około 2-3 minuty z każdej strony.
  • Wyciągaj je za pomocą łyżki cedzakowej na talerz wyłożony ręcznikiem do pieczenia.
  • Udekoruj lukrem.
Pączki z marmoladą