Pączki z marmoladą
Pyszne pączki z dodatkiem marmolady.
Domowe pączki z marmoladą to cudowne połączenie puszystego ciasta i słodkiej, owocowej marmolady. Ich smak i delikatne wnętrze sprawiają, że pączki są rozkosznym przysmakiem, idealnym na słodki przerywnik w ciągu dnia dla każdego łasucha.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 20
- 500 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych
- 50 g cukru
- 250 ml mleka, lekko podgrzanego
- 4 żółtka
- 50 g masła, roztopionego
- olej do smażenia (1 litr)
- marmolada
- lukier
PRZEPIS
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do misy robota kuchennego dodaj: mąkę, drożdże, 1 łyżkę cukru, ciepłe mleko – delikatnie wymieszaj łyżką.
- Do drugiej miski dodaj: żółtka, resztę cukru i ubij na puszystą masę.
- Dodaj do ciasta ubite żółtka i wymieszaj delikatnie łyżką.
- Następnie wlej roztopione masło – ciągle mieszając.
- Wyrabiaj ciasto w robocie kuchennym (końcówka do wyrabiania ciasta – tzw. hak) około 15 minut, aż składniki dokładnie się połączą, a ciasto będzie jednolite.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na około 90 minut do wyrośnięcia.
- Przygotuj stolnicę, podsyp ją mąką, wyłóż na nią wyrośnięte ciasto i chwilę pougniataj.
- Następnie rozwałkuj ciasto (podsypując mąką w razie potrzeby) na placek i pokrój nożem do pizzy na kwadraty.
- Na każdy z kwadratów wykładaj łyżeczkę marmolady, zamknij marmoladę w środku zawijając brzegi do środka i uformuj pączka.
- Tak przygotowane pączki układaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30-40 minut minut do wyrośnięcia.
- W międzyczasie rozgrzej olej do 180 C (jeśli nie masz termometru cukierniczego to wrzuć do oleju kawałeczek ciasta i jeśli wypłynie i zacznie się smażyć to znaczy, że olej się nagrzał).
- Na rozgrzanym oleju smaż pączki po około 2-3 minuty z każdej strony.
- Wyciągaj je za pomocą łyżki cedzakowej na talerz wyłożony ręcznikiem do pieczenia.
- Udekoruj lukrem.