Pancakes ze śliwkami
Puszyste placuszki z owocami.
Pancakes ze śliwkami to pyszna propozycja na słodkie śniadanie lub deser. Puszyste placuszki przygotowuje się z klasycznego ciasta na bazie mąki, mleka i jajek, a dodatek śliwek nadaje potrawie przyjemnej kwaskowatości i soczystości. Gotowe pancakes ze śliwkami świetnie smakują posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub podane z jogurtem naturalnym. Idealne na leniwy poranek lub rodzinne spotkanie przy stole.
SKŁADNIKI
ilość porcji: dla 4 osób
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 3 łyżki cukru cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 60 g roztopionego masła
- 8 śliwek, pokrojonych na półplasterki
PRZEPIS
- Do jednej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Do drugiej miski dodaj jajka, mleko i zmiksuj.
- Następnie dodaj cukier i cukier wanilinowy – wymieszaj.
- Przesyp przesiane składniki do mokrych – wymieszaj.
- Dodaj roztopione masło i wymieszaj.
- Na koniec dodaj pokrojone śliwki i ponownie wymieszaj.
- Smaż na rozgrzanej patelni (na niewielkiej ilości tłuszczu) – gdy na powierzchni placuszków pojawią się pęcherzyki powietrza, obróć na drugą stronę i smaż do zarumienienia.