cytryny, czosnek, dynia, jednogarnkowe, pasty do kanapek, śniadania, suszone pomidory, warzywa, wegetariańskie
Pasta kanapkowa z dyni
Pyszna pasta dyniowa, która najlepiej smakuje ze świeżutkim, chrupiącym pieczywem.
Pasta kanapkowa z dyni to smakowita i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych past do chleba. Dynia nadaje tej paście delikatny smak i kremową konsystencję. Przygotowuje się ją z upieczonej i zblendowanej dyni, która stanowi bazę pasty. Aby wzbogacić smak pasty, dodaje się podsmażoną cebulkę, czosnek, oliwę, płatki chilli, pietruszkę, a także sól, pieprz i suszone pomidory. Dzięki tym dodatkom pasta zyskuje intensywniejszy aromat i smak. Pasta z dyni jest nie tylko smaczna, ale i pełna składników odżywczych, ponieważ dynia jest bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym beta-karotenu oraz witaminy C.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 1 kg dyni
- sól
- oliwa
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 4 łyżki posiekanej pietruszki
- szczypta płatków chili
- 1 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- 5 suszonych pomidorów
- sól i czarny pieprz
PRZEPIS
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i nagrzej piekarnik do 180 C.
- Pokrój dynię na mniejsze kawałki, bez pestek.
- Ułóż na blaszce, dopraw solą, skrop oliwą i piecz przez 40 minut.
- W międzyczasie rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i zeszklij cebulkę.
- Następnie dodaj czosnek, posiekaną pietruszkę i płatki chilli – podsmażaj mieszając przez kilka sekund i odstaw na bok.
- Do miski dodaj upieczony miąższ z dyni, łyżkę oliwy, sok z cytryny, suszone pomidory, sól, pieprz i zblenduj na gładką masę.
- Na koniec dodaj zawartość patelni i wymieszaj.