cytryny,  czosnek,  dynia,  jednogarnkowe,  pasty do kanapek,  śniadania,  suszone pomidory,  warzywa,  wegetariańskie

Pasta kanapkowa z dyni

Pyszna pasta dyniowa, która najlepiej smakuje ze świeżutkim, chrupiącym pieczywem.

Pasta kanapkowa z dyni to smakowita i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych past do chleba. Dynia nadaje tej paście delikatny smak i kremową konsystencję. Przygotowuje się ją z upieczonej i zblendowanej dyni, która stanowi bazę pasty. Aby wzbogacić smak pasty, dodaje się podsmażoną cebulkę, czosnek, oliwę, płatki chilli, pietruszkę, a także sól, pieprz i suszone pomidory. Dzięki tym dodatkom pasta zyskuje intensywniejszy aromat i smak. Pasta z dyni jest nie tylko smaczna, ale i pełna składników odżywczych, ponieważ dynia jest bogatym źródłem witamin i minerałów, w tym beta-karotenu oraz witaminy C.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 1 kg dyni
  • sól
  • oliwa
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 4 łyżki posiekanej pietruszki
  • szczypta płatków chili
  • 1 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • 5 suszonych pomidorów
  • sól i czarny pieprz

PRZEPIS

  • Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i nagrzej piekarnik do 180 C.
  • Pokrój dynię na mniejsze kawałki, bez pestek.
  • Ułóż na blaszce, dopraw solą, skrop oliwą i piecz przez 40 minut.
  • W międzyczasie rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i zeszklij cebulkę.
  • Następnie dodaj czosnek, posiekaną pietruszkę i płatki chilli – podsmażaj mieszając przez kilka sekund i odstaw na bok.
  • Do miski dodaj upieczony miąższ z dyni, łyżkę oliwy, sok z cytryny, suszone pomidory, sól, pieprz i zblenduj na gładką masę.
  • Na koniec dodaj zawartość patelni i wymieszaj.

Pasta kanapkowa z dyni