Paszteciki z kapustą i pieczarkami
Ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego.
Paszteciki z kapustą i pieczarkami to aromatyczna i smaczna przekąska, idealna na zimowe wieczory lub święta. Aby je zrobić, należy najpierw przygotować nadzienie z kapusty i podsmażonych pieczarek z cebulką. Następnie napełnić farszem ciasto francuskie, posmarować je jajkiem i posypać sezamem. Po upieczeniu w piekarniku ciasto francuskie staje się złociste i chrupiące, a nadzienie nabiera intensywnego smaku. Paszteciki z kapustą i pieczarkami są doskonałe jako przekąska na imprezy lub dodatek do barszczu czerwonego.
SKŁADNIKI
- 500 g kiszonej kapusty, posiekanej
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 300 g pieczarek, startych na grubych oczkach
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ciasto francuskie
- jajko do posmarowania
- sezam do posypania
PRZEPIS
- Przygotuj kapustę: posiekaj, umieść w głębokim garnku, zalej wodą, aby całość przykryć i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut, a na koniec odcedź.
- W międzyczasie rozgrzej olej na głębokiej patelni i podsmażaj cebulkę ze startymi pieczarkami przez około 10 minut, co chwilę mieszając.
- Dodaj sól, pieprz, kapustę i podsmażaj przez około 4 minuty, co chwilę mieszając – ostudź.
- Nagrzej piekarnik do 200 C i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Rozwiń ciasto francuskie i przekrój je wzdłuż na dwie części. Na połowę każdej z tych części nałóż farsz, bliżej jednego rantu (rant posmaruj wodą) i przykryj ciastem – dokładnie dociśnij.
- Dwa podłużne ciasta z farszem pokrój na około 2-3 cm kawałki i umieść na blaszce.
- Paszteciki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
- Piecz przez około 20 minut.