cebula,  ciasto francuskie,  kapusta,  pieczarki,  przyjęcia/imprezy,  Wigilia i Święta

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego.

Paszteciki z kapustą i pieczarkami to aromatyczna i smaczna przekąska, idealna na zimowe wieczory lub święta. Aby je zrobić, należy najpierw przygotować nadzienie z kapusty i podsmażonych pieczarek z cebulką. Następnie napełnić farszem ciasto francuskie, posmarować je jajkiem i posypać sezamem. Po upieczeniu w piekarniku ciasto francuskie staje się złociste i chrupiące, a nadzienie nabiera intensywnego smaku. Paszteciki z kapustą i pieczarkami są doskonałe jako przekąska na imprezy lub dodatek do barszczu czerwonego.

SKŁADNIKI

  • 500 g kiszonej kapusty, posiekanej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 300 g pieczarek, startych na grubych oczkach
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ciasto francuskie
  • jajko do posmarowania
  • sezam do posypania

PRZEPIS

  • Przygotuj kapustę: posiekaj, umieść w głębokim garnku, zalej wodą, aby całość przykryć i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut, a na koniec odcedź.
  • W międzyczasie rozgrzej olej na głębokiej patelni i podsmażaj cebulkę ze startymi pieczarkami przez około 10 minut, co chwilę mieszając.
  • Dodaj sól, pieprz, kapustę i podsmażaj przez około 4 minuty, co chwilę mieszając – ostudź.
  • Nagrzej piekarnik do 200 C i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Rozwiń ciasto francuskie i przekrój je wzdłuż na dwie części. Na połowę każdej z tych części nałóż farsz, bliżej jednego rantu (rant posmaruj wodą) i przykryj ciastem – dokładnie dociśnij.
  • Dwa podłużne ciasta z farszem pokrój na około 2-3 cm kawałki i umieść na blaszce.
  • Paszteciki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
  • Piecz przez około 20 minut.
Paszteciki z kapustą i pieczarkami