Pieczone pączki
Pączki z marmoladą prosto z piekarnika.
Pieczone pączki z dodatkiem marmolady to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych, smażonych pączków. Ich przygotowanie jest łatwe i pozwala uniknąć nadmiaru tłuszczu. Nadzienie z aromatycznej marmolady dodaje słodyczy każdemu kęsowi, tworząc wspaniałe połączenie z delikatnym ciastem. Te pieczone pączki doskonale sprawdzają się jako lekka przekąska na słodko, idealna na śniadanie lub podwieczorek. Dzięki nim można cieszyć się smakiem ulubionych pączków, nie rezygnując z dbałości o zdrowie i dietę.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 15-20
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 250 ml mleka, ciepłego
- 130 ml oleju rzepakowego
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- marmolada
- lukier
PRZEPIS
- Przygotuj foremkę i wyłóż ją papilotkami.
- Do misy miksera wsyp mąkę z drożdżami i wymieszaj łyżką.
- Do drugiej miski dodaj: ciepłe mleko, olej, żółtka, cukier i wymieszaj rózgą.
- Składniki mokre przelej do misy miksera, najpierw wymieszaj delikatnie łyżką, a następnie wyrabiaj przez kilka minut ciasto w mikserze – tzw. hakiem.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na około 90 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto posyp w misce delikatnie mąką i chwilę pozagniataj.
- Następnie odrywaj po kawałku ciasta, rozpłaszczaj w dłoniach, nakładaj łyżeczkę marmolady i zawijając brzegi do środka uformuj pączka.
- Tak przygotowane pączki układaj w foremkach na muffiny, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
- Piecz w 180 C przez około 18-20 minut.
- Udekoruj lukrem.