czosnek,  grzanki i tosty,  pomidorki koktajlowe,  przyjęcia/imprezy,  ser burrata,  śniadania,  z piekarnika

Pieczone pomidorki z grzankami i serem burrata

Szybki pomysł na pyszną przekąskę.

Pieczone pomidorki z grzankami i serem burrata to prosty i smakowity przepis, który cieszy się popularnością ze względu na swój wyrazisty smak i estetyczne podanie. Pomidorki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, przyprawiamy i pieczemy w piekarniku. W międzyczasie dodajemy do nich pokrojoną bagietkę i pieczemy chwilę razem. Całość uzupełnia ser burrata, który swoją kremową konsystencją nadaje daniu delikatności i wyjątkowego charakteru. To świetna przystawka, która zachwyci podniebienia miłośników kulinarnych eksperymentów.

SKŁADNIKI

  • ser burrata
  • 30 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół włoskich
  • 1 łyżka oliwy
  • bagietka, pokrojona
  • świeża bazylia do posypania

PRZEPIS

  • Nagrzej piekarnik do 200 C.
  • Do naczynia żaroodpornego dodaj: pokrojone pomidorki, czosnek, sól, pieprz, zioła włoskie, oliwę i wymieszaj.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut.
  • Następnie do naczynia dodaj pokrojoną bagietkę i piecz razem kolejne 5 minut.
  • Po wyciągnięciu z piekarnika wyłóż na środek ser burrata i posyp świeżą bazylią.
  • Nakładaj na grzanki ser i pomidorki.
Pieczone pomidorki z grzankami i serem burrata