czosnek, grzanki i tosty, pomidorki koktajlowe, przyjęcia/imprezy, ser burrata, śniadania, z piekarnika
Pieczone pomidorki z grzankami i serem burrata
Szybki pomysł na pyszną przekąskę.
Pieczone pomidorki z grzankami i serem burrata to prosty i smakowity przepis, który cieszy się popularnością ze względu na swój wyrazisty smak i estetyczne podanie. Pomidorki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, przyprawiamy i pieczemy w piekarniku. W międzyczasie dodajemy do nich pokrojoną bagietkę i pieczemy chwilę razem. Całość uzupełnia ser burrata, który swoją kremową konsystencją nadaje daniu delikatności i wyjątkowego charakteru. To świetna przystawka, która zachwyci podniebienia miłośników kulinarnych eksperymentów.
SKŁADNIKI
- ser burrata
- 30 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka ziół włoskich
- 1 łyżka oliwy
- bagietka, pokrojona
- świeża bazylia do posypania
PRZEPIS
- Nagrzej piekarnik do 200 C.
- Do naczynia żaroodpornego dodaj: pokrojone pomidorki, czosnek, sól, pieprz, zioła włoskie, oliwę i wymieszaj.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut.
- Następnie do naczynia dodaj pokrojoną bagietkę i piecz razem kolejne 5 minut.
- Po wyciągnięciu z piekarnika wyłóż na środek ser burrata i posyp świeżą bazylią.
- Nakładaj na grzanki ser i pomidorki.