bakłażan,  cukinia,  jednogarnkowe,  pomidory,  przyjęcia/imprezy,  ser mozzarella,  warzywa,  z piekarnika,  ziemniaki

Pieczone ratatouille z ziemniakami

Warzywna zapiekanka z bakłażana, cukinii i ziemniaków.

Pieczone ratatouille z ziemniakami to pyszne i kolorowe danie inspirowane kuchnią francuską, idealne na obiad lub kolację. Tradycyjne składniki ratatouille, takie jak cukinia, bakłażan, pomidory, są tu uzupełnione o ziemniaki, które dodają potrawie sytości. Ratatouille można podawać samodzielnie jako danie główne lub jako dodatek do mięsa czy ryb. To danie jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe i pełne witamin, doskonale wpisujące się w letnie menu.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 6-8

  • 2 cukinie, pokrojone w kostkę
  • 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
  • 3-4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki przyprawy włoskiej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 kulki mozzarelli, pokrojone na plasterki

PRZEPIS

  • Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Do naczynia żaroodpornego dodaj pokrojoną cukinię, bakłażana, ziemniaki, oliwę, przyprawę włoską, sól, pieprz – wymieszaj i piecz 25 minut w 200 C z termoobiegiem.
  • Po tym czasie dodaj do naczynia pomidory – dokładnie wymieszaj, a na wierzchu ułóż plastry mozzarelli i posyp przyprawą włoską.
  • Piecz kolejne 15 minut.
Pieczone ratatouille z ziemniakami
Pieczone ratatouille z ziemniakami