bakłażan, cukinia, jednogarnkowe, pomidory, przyjęcia/imprezy, ser mozzarella, warzywa, z piekarnika, ziemniaki
Pieczone ratatouille z ziemniakami
Warzywna zapiekanka z bakłażana, cukinii i ziemniaków.
Pieczone ratatouille z ziemniakami to pyszne i kolorowe danie inspirowane kuchnią francuską, idealne na obiad lub kolację. Tradycyjne składniki ratatouille, takie jak cukinia, bakłażan, pomidory, są tu uzupełnione o ziemniaki, które dodają potrawie sytości. Ratatouille można podawać samodzielnie jako danie główne lub jako dodatek do mięsa czy ryb. To danie jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe i pełne witamin, doskonale wpisujące się w letnie menu.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 6-8
- 2 cukinie, pokrojone w kostkę
- 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
- 3-4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki przyprawy włoskiej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 puszki pomidorów
- 2 kulki mozzarelli, pokrojone na plasterki
PRZEPIS
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
- Do naczynia żaroodpornego dodaj pokrojoną cukinię, bakłażana, ziemniaki, oliwę, przyprawę włoską, sól, pieprz – wymieszaj i piecz 25 minut w 200 C z termoobiegiem.
- Po tym czasie dodaj do naczynia pomidory – dokładnie wymieszaj, a na wierzchu ułóż plastry mozzarelli i posyp przyprawą włoską.
- Piecz kolejne 15 minut.