Pieczone ziemniaki z czosnkiem i parmezanem
Chrupiące ziemniaczki w posypce z parmezanu prosto z piekarnika.
Pieczone ziemniaki w kształcie łódeczek z czosnkiem i parmezanem to pyszna przekąska, która zachwyca smakiem i aromatem. Ziemniaki pokrojone w łódeczki są delikatnie chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku. Dodatek czosnku i parmezanu nadaje im intensywnego smaku. Aby je przygotować kroimy ziemniaki na pół, a następnie wzdłuż każdej połówki wykonujemy nacięcia, tworząc łódeczki. Następnie polewamy ziemniaki mieszanką przypraw. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy parmezanem. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu, aż staną się złociste i chrupiące. Podajemy je jeszcze ciepłe jako przekąskę lub dodatek do głównego dania.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- ½ łyżeczki cebuli w proszku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 4 duże ziemniaki
- ⅓ szklanki drobno startego parmezanu podzielonego
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
PRZEPIS
- Rozgrzej piekarnik do 200 ° C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek w proszku, cebulę w proszku, paprykę, sól i pieprz.
- Dokładnie umyj ziemniaki i osusz ręcznikiem.
- Pokrój ziemniaki na łódeczki i włóż do dużej miski.
- Polej je wcześniej przygotowaną mieszanką i wymieszaj, aby dokładnie pokryć ziemniaki.
- Następnie rozłóż łódeczki na przygotowanej blaszce do pieczenia.
- Posyp ¾ parmezanu i piecz przez 30-35 minut, odwracając w połowie pieczenia.
- Po zakończeniu wyjmij z piekarnika i posyp pozostałym parmezanem oraz udekoruj świeżo posiekaną natką pietruszki.