czosnek,  parmezan,  z piekarnika,  ziemniaki

Pieczone ziemniaki z czosnkiem i parmezanem

Chrupiące ziemniaczki w posypce z parmezanu prosto z piekarnika.

Pieczone ziemniaki w kształcie łódeczek z czosnkiem i parmezanem to pyszna przekąska, która zachwyca smakiem i aromatem. Ziemniaki pokrojone w łódeczki są delikatnie chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku. Dodatek czosnku i parmezanu nadaje im intensywnego smaku. Aby je przygotować kroimy ziemniaki na pół, a następnie wzdłuż każdej połówki wykonujemy nacięcia, tworząc łódeczki. Następnie polewamy ziemniaki mieszanką przypraw. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy parmezanem. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu, aż staną się złociste i chrupiące. Podajemy je jeszcze ciepłe jako przekąskę lub dodatek do głównego dania.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 4 duże ziemniaki
  • ⅓ szklanki drobno startego parmezanu podzielonego
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki

PRZEPIS

  • Rozgrzej piekarnik do 200 ° C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek w proszku, cebulę w proszku, paprykę, sól i pieprz.
  • Dokładnie umyj ziemniaki i osusz ręcznikiem.
  • Pokrój ziemniaki na łódeczki i włóż do dużej miski.
  • Polej je wcześniej przygotowaną mieszanką i wymieszaj, aby dokładnie pokryć ziemniaki.
  • Następnie rozłóż łódeczki na przygotowanej blaszce do pieczenia.
  • Posyp ¾ parmezanu i piecz przez 30-35 minut, odwracając w połowie pieczenia.
  • Po zakończeniu wyjmij z piekarnika i posyp pozostałym parmezanem oraz udekoruj świeżo posiekaną natką pietruszki.
Pieczone ziemniaki z czosnkiem i parmezanem