Pieczone ziemniaki z gzikiem
Przepyszne i szybkie danie, które świetnie smakuje samo lub jako dodatek do mięs.
Pieczone ziemniaki z gzikiem to proste, ale smaczne danie, które cieszy się popularnością w wielu kuchniach. Ziemniaki są pieczone do chrupkości, co dodaje im wyjątkowego aromatu i konsystencji. Gzik, czyli sos na bazie sera feta z dodatkiem śmietany, cebulki, soli i pieprzu, stanowi idealne uzupełnienie. Jest lekki, orzeźwiający i nadaje ziemniakom wyrazisty smak. To danie jest doskonałe jako przekąska, dodatek do dań mięsnych czy samodzielna potrawa na letnie spotkania. Łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem.
SKŁADNIKI
- 6 ziemniaków
- oliwa
- sól
- pieprz
- 100g sera feta
- 3 łyżki śmietany
- ½ małej cebuli, posiekana
- koperek, posiekany
- szczypiorek, posiekany
PRZEPIS
- Przygotuj ziemniaki: Umyj i osusz ziemniaki, skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem.
- Ułóż na blaszce i piecz w 180 C przez 35 minut.
- Przygotuj gzik: Utrzyj ser feta wraz ze śmietaną, następnie dodaj cebulkę i dopraw solą i pieprzem.
- Z upieczonych ziemniaków odetnij czubeczki i wydrąż odrobinę.
- Nakładaj gzik i posyp koperkiem i szczypiorkiem.