feta,  z piekarnika,  ziemniaki

Pieczone ziemniaki z gzikiem

Przepyszne i szybkie danie, które świetnie smakuje samo lub jako dodatek do mięs.

Pieczone ziemniaki z gzikiem to proste, ale smaczne danie, które cieszy się popularnością w wielu kuchniach. Ziemniaki są pieczone do chrupkości, co dodaje im wyjątkowego aromatu i konsystencji. Gzik, czyli sos na bazie sera feta z dodatkiem śmietany, cebulki, soli i pieprzu, stanowi idealne uzupełnienie. Jest lekki, orzeźwiający i nadaje ziemniakom wyrazisty smak. To danie jest doskonałe jako przekąska, dodatek do dań mięsnych czy samodzielna potrawa na letnie spotkania. Łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem.

SKŁADNIKI

  • 6 ziemniaków
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 100g sera feta
  • 3 łyżki śmietany
  • ½ małej cebuli, posiekana
  • koperek, posiekany
  • szczypiorek, posiekany

PRZEPIS

  • Przygotuj ziemniaki: Umyj i osusz ziemniaki, skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem.
  • Ułóż na blaszce i piecz w 180 C przez 35 minut.
  • Przygotuj gzik: Utrzyj ser feta wraz ze śmietaną, następnie dodaj cebulkę i dopraw solą i pieprzem.
  • Z upieczonych ziemniaków odetnij czubeczki i wydrąż odrobinę.
  • Nakładaj gzik i posyp koperkiem i szczypiorkiem.
Pieczone ziemniaki z gzikiem